Frissen Fejérből

2023.01.23. 12:30

Megnyílt a pátkai zsilip: elindult a víz a Velencei-tó felé (videó)

Végre esett annyi csapadék, hogy az üzemvízszint felett is lett tartaléka a pátkai tározónak. Hétfőn reggel a vízügyi szakemberek megnyitották a víz útját a tározó felé. Megnéztük a zsilipnyitást, s bejelenthetjük: a tározóban is maradt elég víz.

S. Töttő Rita

A szakemberek már korán reggel dolgoztak

Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Csendesen csordogált a Császár-víz hétfőn kora reggel a pátkai szakaszon – épp ahogy a nap kúszott a felhők fölé -, amikor a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szakemberei már javában munkában voltak. Megmérték a pátkai tározó vízszintjét, s felkészültek arra, hogy megnyitják a víz útját a Velencei-tó irányába. 

Megnyitották a víz útját a Velencei-tó irányába 
Fotós: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap 

Még múlt pénteken jelentette be Csonki István vízügyi igazgató, hogy a zámolyi tározó leeresztése és a csapadék érkezése mellett az egyetlen természetes vízpótlási lehetőség a Velencei-tó számára a pátkai tározó megnyitása. 

Ám az itteni vízzel is bölcsen kell gazdálkodniuk a szakembereknek, gondolniuk kell a halállományra és a tározó körül kialakult csodálatos élővilágra is. Éppen ezért az üzemelési szabályzat szerint nem nyithatják meg a zsilipet egészen addig, amíg minimális üzemvízszinten vagy az alatta mérik a tározó vízszintjét.

A pátkai tározó vízszintje 
Fotós: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap 

Ám ezt a vízszintet most a tározóban lévő víz meghaladta, köszönhetően az elmúlt időszakban érkezett csapadéknak, így múlt hét végére már 60 centiméterrel magasabb volt a tározó vízszintje, mint a minimális üzemvízszint. Ezzel pedig 650-700 ezer köbméter szabad vízkészlet keletkezett, amely már beengedhető a Velencei-tóba. 

Fotós: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap 

A szakemberek nem is késlekedtek, hétfőn reggel megnyitották a tározót, s megindulhatott a víz. Az igazgató korábban elmondta: közben folyamatosan mérik a vízminőséget a Császár-víz és a Velencei-tó vizében is. Hétfőn 370 centiméterig engedték le a tározó vízszintjét, amely a Velencei-tónak megközelítőleg 3 centiméter vízszint emelkedést jelent. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában