Frissen Fejérből

2023.04.12. 18:00

Megtelhetnek az erdők-mezők abroncsokkal?

A napok hosszabbodnak, ahogy az udvarokon és a ligetekben a fű és a szoknyák rövidülnek, vagyis itt a tavasz, és ennek fontos velejárója a téli gumik cseréje is. Azonban az elhasználódott abroncsok leadása korántsem egyszerű.

Palocsai Jenő

A régi csónakkikötőkben még jól jön egy-két abroncs, hogy rugalmas réteget képezzen a móló és a hajótest között, de ez nem lehet végleges megoldás a Fejérben évente keletkező többezer rossz abroncs újrahasznosítására

Fotó: Palocsai Jenő / FMH

Lassan elmúlik a hűvös éjszakák és hajnalok ideje, így egyre közelebb kerül az az ideális pillanat, amikor érdemes lecserélni a téli gumikat, hogy a keményebb, eltérő mintázatú, magas hőmérsékleten is biztonságos fékezést biztosító nyári papucsok vegyék át fél évre a jármű és az utasok terhét. A csere idején sokan szembesülnek azzal, hogy a gumik elkoptak, kirepedtek, használhatatlanná váltak, vagyis meg kell oldani az elhelyezésüket. Már mindenki hallott a gumiöőrleményes, illetve a rekortán lapokról, amiknek ez az alapanyaga, mégis fizetni kell érte annak, aki meg akar tőle szabadulni. 

Megkérdeztük a hulladékgazdálkodási cégeket, hogy mit tehet az autó, illetve járműtulajdonos a hulladékká vált abroncsokkal, legyen az külső vagy belső és hogy hol, hogyan lehet a mezőgazdasági, rakodó, illetve földmunkagépek gumiköpenyeit leadni? 

Mint megtudtuk, a Depónia egy határérték alatti személy, illetve teherautó gumit még átvesz közel 90 ezer forint/tonna áron, ám a Vertikál Zrt. másképpen áll hozzá. 

Elek-Murányi Viktória, a társaság Ügyfélszolgálati és Partnerkapcsolati osztályvezető tájékoztatásunkra elmondta: -A hulladékká vált gumiabroncsok mindenképp külön kezelendőek, nem dobhatók a kommunális hulladékba, és lomtalanítás során sem kerülnek elszállításra. A Vertikál nem üzemeltet veszélyes hulladékgyűjtő udvarokat. A cég a közszolgáltatás keretében begyűjtésre kerülő szelektív hulladékok előkezelését, zöldhulladékok komposztálását, valamint vegyes települési hulladék előkezelését, ártalmatlanítását végzi. Fejér vármegyében üzemeltetett hulladékudvarokban jelenleg nincs lehetőség a gumiabroncsok átvételére, a hulladéklerakó létesítmények esetében pedig kizárólag új lerakóterek építése esetén tudjuk hasznosítani a személygépkocsiról származó használt gumiabroncsokat, mely csak időszakos átvételi és hasznosítási lehetőséget biztosít. Jelenleg a Polgárdi Regionális Hulladéklerakón tudjuk az abroncsokat átvenni, térítési díj ellenében. Viszont a mezőgazdasági gépek, rakodó, illetve földmunkagépek gumiköpenyeit előzőekben ismertetett módon nem tudjuk hasznosítani, így ezek átvételét sem tudjuk megoldani. 

A partnerkapcsolati osztályvezető hozzátette: -A környezettudatosság jegyében a használt gumiabroncsok minél nagyobb arányú anyagában történő felhasználása a legjobb megoldás, melynek során darálással gumiőrlemény keletkezik, melyet játszótereken, rekortán futópályákon, műfüves labdarúgópályákon hasznosíthatnak újra. Társaságunk ilyen hulladékhasznosítási technológiával jelenleg nem rendelkezik. 

A hulladékgazdálkodási üzletágban jártas társaságok tehát nagyjából hasonlóan kezelik a gumiabroncsok kérdését, sok céget és magánszemélyt, gazdálkodót ejtve kétségbe, hogy akkor mi legyen a rossz, szakadt, lyukas külső, vagy éppen hasonló állapotban lévő belső gumikkal? Hova tegyék a leselejtezett kereket a teherautóval közlekedők, a rakodógépesek vagy éppen a mezgazdaság szereplői? A kérdésekért a kormányhivatalhoz fordultunk, bízva abban, hogy van mindenki számára üdvözítő megoldás, hogy a gumik ne a föld alatt, a tó fenekén vagy az erdőkben várják az elbomlást, vagyis nagyjából a világvégét, hanem egy új termék képében szülessenek újjá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában