Kétségbeesett közlemény

2023.03.02. 20:52

Vizet a Velencei-tóba – bármi áron? Megkezdték a Csíkvarsai-rét lecsapolását

Kétségbeesett közleményt adott ki március 2-án, csütörtök este a Pro Vértes Természetvédelmi Közalapítvány: küzdelmük a Csíkvarsai-rét élővilágáért fokozódik, ugyanis megkezdték a természetvédelmi terület lecsapolását és a víz Velencei-tóba engedését.

S. Töttő Rita

Forrás: Pro Vértes Facebook oldala

A Velencei-tó vízszintjének emelése érdekében már korábban felvetődött a Csákvár melletti Csíkvarsai-rét megemelkedett talajvizének átirányítása, ám egy ideig a vízügyi szakemberek azt az álláspontot képviselték, hogy ez a víz oda való. Erről így írtunk korábban: "A Velencei-tó saját vízgyűjtője oldaláról is megvizsgálták az utánpótlás lehetőségét a szakemberek: Csákváron ugyanis ma is van egy melegvizes karsztkút – termálvízzel –, amely szintén olyan magas vízszinten van, hogy megjelenik a felszínen. Ez táplálja a Csíkvarsai-rét természetes gazdálkodását. A szakember szerint azonban ennek a víznek ott a helye, „megérdemli” a természet…" Ezzel az állásponttal nem értett egyet Tessely Zoltán országgyűlési képviselő egy nemrégiben megtartott sajtótájékoztatón. Akkor ezt írtuk erről: "Továbbá megemlítette a csákvári Csíkvarsai-rétet, ahol, úgy tudja, nagyon sok problémát okoz a megemelkedett talajvíz és ezt a felesleget szívesen látná viszont a Velencei-tóban"

Ezután Viszló Levente, a Vértesi Natúrpark igazgatója is felszólalt (erről itt írtunk): „az nem megoldás, hogy az egyik természetvédelmi területet azért tesszük tönkre, hogy egy másikat megpróbáljunk – leginkább a turisztikai bevételek kiesésétől – megmenteni! A lokálpatriotizmust persze értem, de csak addig, ameddig az én lokálpatriotizmusomba nem gázolnak bele" – fogalmazott. Mint kiderült, "az egyetlen eset, ami indokolná a Csíkvarsai-rét lecsapolását, egy vízügyi szempontól komoly veszélyhelyzet lenne…”

Forrás: Pro Vértes Facebook oldala

 Ám most úgy tűnik, a folyamat elindult. Erről számolt be legalábbis a Pro Vértes közösségi oldalán.

„A rét léte a Pro Vértes 40 évnyi élőhelyrekonstrukciós munkálatainak köszönhető, amely képes volt visszahozni egy letűnt ősi magyar táj képét. A hajdani lápok, ősi puszták és a gazdag mocsárvilág már nemcsak a könyvekben, vagy az idősebbek emlékezetében van jelen, hanem a saját szemünkkel láthatjuk.

A rét kapott egy második esélyt, és mi kaptunk egy új lehetőséget, hogy jól bánjunk vele.

Mindemellett sajnos megelevenedtek a korábban elkövetett hibák is, amikre többé már nem lehet úgy hivatkozni, hogy nem ismerjük a hatásaikat” – fogalmaznak a közleményben, majd pedig rátérnek a legutóbbi történésre: „2023. március 1. egy ilyen hiba elkövetésének a napja, megkezdődött a csíkvarsai víz egy részének leeresztése.

A Velencei-tó természetes okokból csökkenő vízszintjének tervszerű pótlása érdekében egy fokozottan védett természeti értéket és Natura 2000 területet veszélyeztetnek, és előre tudható, hogy az utasítás eredménytelen és értelmetlen lesz.”

A természetvédők, mint írják, némán álltak a rét zsilipjénél, miközben egy traktor emelte ki a hosszú idő óta mozdulatlan reteszt. „Körülöttünk a mocsárvilág élőlényei kérlelve figyeltek minket, és sokunkban megfordult a gondolat: tudjuk-e garantálni, hogy fennmarad a menedékük? Az utóbbi időben sok ezer vándormadár számára Csákvár ismét az égi országút egy városa, számtalan élőlénynek pedig az otthont jelenti.

Ezen a történeten sajnos nincs mit szépíteni, a gazdasági és idegenforgalmi érdekek felülírták a természetvédelmi érdekeket, egy nagyon fontos dolgot viszont nem szabad figyelmen kívül hagynunk. Arrogancia azt gondolni, hogy az ember már nem tagja az adott élővilágnak. Veszélyeztethetjük azt, de mi is hozzá tartozunk, egészséges életünk alappillérét jelenti, ezért sérülékenyebbek vagyunk, mint hinnénk. Az viszont még hátravan, hogy ezt felismerjük!”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában