Frissen Fejérből

2023.01.20. 11:49

Fontos bejelentés a Velencei-tó vízszintje növeléséért (galéria, videó)

Nem csupán egy újabb velencei-tavi fejlesztést mutattak be pénteken reggel az illetékesek a szúnyogszigeti hajókikötőnél, de bejelentették, hogy a pátkai víztározó is megnyílhat végre a Velencei-tó duzzasztása érdekében. „Minden centiméter számít” – fogalmazott Csonki István, vízügyi igazgató az eseményen és elárulta azt is, mit jelent ez majd a tó életében.

S. Töttő Rita

Szőts Gábor, a kivitelező cég ügyvezetője, Tessely Zoltán országgyűlési képviselő és Molnár Krisztián, a Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács (VVVTFT) elnöke írták alá a szerződést

Fotó: Fehér Gábor / FMH

Legutóbb december közepén, ünnepélyes keretek között jelentették be az illetékesek a velencei-tavi csónakkikötők vendégmólóinak átadását, illetve az érdekelt felek aláírták az Agárd, Gárdony, Pákozd, Velence, Sukoró közforgalmi hajóállomásait érintő, azok korszerűsítését lehetővé tevő fejlesztés I. ütemének záró szerződését. Az élet azonban a sikeres projektzárással, valamint az új munkák elindulásával sem állt meg – erről szólt a II. ütem elindításának bejelentése pénteken reggel a szúnyogszigeti hajókikötőben. Molnár Krisztián, a  Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács (VVVTFT) elnöke, Tessely Zoltán országgyűlési képviselő, valamint Csonki István, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (KDT VIZIG) igazgatója adott találkozót Szőts Gábornak, a kivitelezést végző QDAM Kft. ügyvezetőjének, valamint a sajtó képviselőinek, hogy elmondják: aláírják a Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács és a QDAM Építőipari és Kereskedelmi Kft között köttetett, a közforgalmi hajóállomások korszerűsítése II. ütemére vonatkozó vállalkozói szerződést. A ceremónián Molnár Krisztián köszöntötte az egybegyűlteket:  

Sokan dolgoznak azért, hogy több legyen a tóban a víz

- A mai nap egyik legörömtelibb információja, hogy plusz 20 centiméter van a Velencei-tóban. A mai reggel 85 centiméter ugyanis az agárdi mérőállomáson a vízszint, ami a tavaly év végi 70 centiméteres vízmennyiséghez képest mindenképp nagy örömre ad okod. Az elkövetkezendő időszakban mindent megteszünk, hogy a vízgyűjtő területről is minél több víz kerülhessen szeretett tavunkba, mert azt látjuk, hogy az emelkedés gyakorlatilag az eső nagyságával volt egyenértékű s a befolyó vízmennyiség nem volt elégséges még ebben az esős időszakban sem. Természetesen hálás köszönet azoknak, akik dolgoztak azért, hogy a befolyó vízmennyiség több legyen – fogalmazott az elnök, s megemlítette Sukorót, a velencei civileket, valamint a most csatlakozó Pákozd és Gárdony önkormányzatát, „mert ez is sokat számít”.

(A kép bal alsó ikonjára kattintva további fotók jelennek meg!)

Ami a „komplex” fejlesztésből kimaradt

A pénteki alkalom a Pannónia Szíve fejlesztési csomag része – hangzott el -, melyben olyan hiánypótló beruházás II. ütemének indításáról rendelkeznek, mely a nagy partfal projekt folytatásának tekinthető. - Hiszen elkészült a Velencei-tó teljes partvédműve, partfal rehabilitációja, de olyan hiátusokkal, amelyek korrigálása jogos társadalmi igény: ilyen a vendégmólók kérdése, a 70-es évekbeli közvilágítás fejlesztése és a hajózás elősegítése, mind a műszaki megoldások tekintetében, mind pedig az élet- és vagyonbiztonság tekintetében – tette hozzá Molnár Krisztián, ahogy azt is, a II. ütemben most a hajóállomások kerülnek sorra: 66 millió 680 ezer forint értékben megvalósulnak még azok a pluszok, amelyek a hajózáshoz szükségesek. A mostani projekt részeként hajózási bakokat helyeznek el, cserélik, felújítják a hajózási párnafákat, elhelyezik a pilótafákat, a napelemes jelzőárbócokat, védőkorlátokat, mentést szolgáló eszközöket. – Ezek mind olyan fejlesztések, amelyek rendkívül fontosak. A fejlesztések támogatása 100 százalékosan nemzeti forrásból valósul meg, ahogy korábbi, 560 millió forintos vendégmólófejlesztés is. A mostani fejlesztés a hajózási rész vonatkozásában teljes összegében 275 millió forint lesz. A tervek szerint a fejlesztések ez év március végéig megvalósulnak – foglalta össze az elnök, kiemelve: a következő nagy feladat a vízpótlás kérdése.

Tessely Zoltán beszédében visszatekintett a Velencei-tó partfal rehabilitációs projektre, amely 14 milliárd forintból valósította meg a beruházásokat.

- Igaz, hogy a nevében komplex volt, mégis szükséges volt kiegészítés, hogy az itt élők elégedettek legyenek. Így elsőként egy 506 millió forint értékű vendégmóló építést valósítottunk meg, majd pedig egy 276 millió forint összértékű fejlesztés következett. A mai projekt egy 66 millió forint értékű beruházásnak számít. Ezek pusztán nemzeti forrásból valósultak meg – ezért ezt a magyar adófizetőknek köszönjük, hiszen az ő teljesítményük van mögötte – fogalmazott az országgyűlési képviselő. Majd a velencei-tavi természetes vízpótlás kapcsán kérte meg Csonki Istvánt, mint a vízügyi szakma képviselőjét, tegye meg a bejelentést, amely az elmúlt napok tárgyalásainak eredményét is jelenti egyben. Csonki István elmondta:

Megnyitják a pátkai tározót

- A Velencei-tó vízszintje a csapadék hatására jelentősen megemelkedett – szögezte le, majd kitért arra, hogy tavalyi év azért is nehéz volt, mert az átlag csapadéknak csupán a 85 százaléka esett, s az már a harmadik száraz évnek számított. – A zámolyi tározóból már leeresztettük tavaly a rendelkezésre álló készletet, lehalászták már a MOHOSZ segítségével a halállományt. A pátkai tározó maradt egyedül a természetes vízpótlási lehetőségünk. Az üzemelési szabályzat alapján minimális üzemvízszinten kell tartanunk a tavat a halállomány védelme érdekében. De szerencsénk volt most a csapadékkal és a felső vízgyűjtőbe is érkezett vízmennyiség. Ma reggel már 60 centiméterrel magasabb a tározó vízszintje, mint a minimális üzemvízszint, ami azt jelenti, hogy 650-700 ezer köbméter szabad vízkészletünk van, amit le tudunk engedni a Velencei-tóba. Ennek a vízeresztésnek az I. ütemét hétfőn megkezdjük – jelentette be Csonki, hozzátéve: közben folyamatos laborvizsgálatokat végeznek a vízminőség tekintetében a Császár-víz és a Velencei-tó vizében is. Az első ütemben 370 centiméterig engedik le a tározó vízszintjét. Ez a Velencei-tónak kb. 3 centimétert jelent – hiszen a szakemberek számításai szerint 1 centiméternyi emelkedést kb. 250 ezer köbméter víz beengedése jelent. – De az elmúlt évek tapasztalata azt mutatja, minden egyes centiméter számít, hogy fel tudjunk készülni a következő szezonra.

Csonki István, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (KDT VIZIG) igazgatója fontos bejelentést tett
Fotós: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap 

Máshol is van még víz

Továbbá hozzátette: jövő héten egyeztető tárgyalást kezdeményeznek azért, hogy a vízgyűjtő területek, s egyéb eltárolt vizeket hogyan tudják bevezetni a tóba.

Tessely Zoltán külön megköszönte Tóth Istvánnak, Gárdony polgármesterének azt az indítványt, hogy fogjanak össze a tó érdekében. Továbbá megemlítette a csákvári Csíkvarsai rétet, ahol, úgy tudja, nagyon sok problémát okoz a megemelkedett talajvíz és ezt a felesleget szívesen látná viszont a Velencei-tóban. (Ezzel kapcsolatosan a vízügyi szakma korábban már kifejtette a véleményét, erről itt írtunk. Majd pedig aláírták a vállalkozói szerződést, így elkezdődhet a munka második üteme. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában