Frissen Fejérből

2023.03.04. 13:06

Már a húsvétra készülnek a fehérvári Kézművesek Házában

A Kézművesek Házában már készülnek a húsvétra a tojásdíszítést, tojásírást ismerni vágyók. Egész napos szakmai programra hívta az érdeklődőket a Fehérvári Kézművesek Egyesülete és Mosonyi Éva népi iparművész.

S. Töttő Rita

Mosonyi Éva népi iparművész tudását és tapasztalatát hozta Székesfehérvárra

Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Nem sokan tudják, de létezik olyan, hogy Tojásdíszítők Egyesülete – ennek a szervezetnek valószínűleg ezekben a hetekben van a legnagyobb aktivitása, hiszen a húsvéti ünnepekre készülődés csodálatos része Magyarországon ma is a tojásdíszítés. Az egyesület elnöke, Mosonyi Éva népi iparművész, tojásíró szombaton Székesfehérvárra látogatott, hogy a Kézművesek Házában átadja ismereteit, tudását a kíváncsi érdeklődőknek.  

- Szájtátva hallgattuk az előadását – mesélte róla szombaton, már a tojásíró foglalkozás közepette Szenczi Jánosné, a Fehérvári Kézművesek Egyesületének elnöke. – Szinte mindent tud ugyanis a tojásról: mesélt a jelentéséről, a motívumokról, amelyek megjelennek rajta. A vallási háttérről, a kereszt megjelenéséről a tojáson, a tájegységek mintáiról, a mátkajárásról, egyszóval mindenről, amihez néprajzi háttér is társulhat.

Az érdeklődők először mintát rajzoltak, ami később tojásra kerül
Fotós: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap 

A szakmai nap regisztrációköteles volt, hogy az előadó a foglalkozáson mindenkire tudjon egyénenként figyelni. Nem csak szakértők jöhettek – volt olyan is, aki életében először próbálkozott a különleges tojásdíszítési technikákkal. – Háromféle technikát veszünk sorra: az írókával, viasszal megírt, pirossal festett – tehát az igazi hímes tojást – ismerhetik meg a vendégek, továbbá a karcolásos és a maratásos technikát mutatjuk be.

Az egyesület egyébként már nagyon készül az április 1-jei tojásfestő maratonra, ahol már nem csak a felnőtteket, de a gyerekeket is várják a Kézművesek Házában. A tojásfestésen kívül lesz nyuszi- és kiscsirkevarrás és egyéb húsvéti készülődés is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában