Himnusz200 alkotói pályázat

2023.03.13. 10:14

A papírkorona és a csuhé-versszakok is a legjobbak között!

A vértesacsai papírfontók koronázási ékszerei mellett a bakonycsernyei kukoricacsuhé alkotás is bekerült a legjobb tizenöt közé a Himnusz születésének 200. évfordulójára, szakköri közösségek számára kiírt alkotói pályázaton.

Borsányi Bea

Hagymási Kriszta az egyik csuhé-versszakot tartja a kezében

Fotó: Csuhé szakkör, Bakonycsernye

A várakozásokat felülmúlva, több, mint száz pályázat érkezett az országosan és határainkon túl működő szakkörök tagjaitól a Nemzeti Művelődési Intézet által tavaly év végén kiírt pályázatra. Pályázni bármilyen szakkörön készített alkotással lehetett, amelyet nemzeti imánk, a Himnusz inspirált. A legtöbb alkotás a mézeskalács-készítés és a gyöngyfűzés technikáival készült, de érkezett csuhéból, gyöngykötéssel, papírfonással készült munka és alkottak a csipkeverők, a makramézók és a quillingesek is. A legjobbnak ítélt alkotások szakkörszervezői 2023-ban a közművelődési intézménytípusuknak megfelelő maximális szakkörszámon felül is indíthatnak egy-egy választható szakkört, amihez a Nemzeti Művelődési Intézet biztosítja az alapanyagot és az eszközöket.

A vértesacsai papírfonó szakkör alkotása - nagyon bíztak benne, hogy bejutnak a lejobbak közé
Fotós: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Megyénkből két település, Vértesacsa és Bakonycsernye szakköri alkotásai kerültek be a legjobb tizenöt közé. Előbbi településen a Fonodaként emlegetett csapat tagjai - ahogy arról korábban írtunk - a magyar koronázási ékszerek közül a koronát, a jogart és a kardot készítették el papírfonással. Bakonycsernyén a csuhé szakkör egyik tagja, Hagymási Kriszta kapott remek ihletet és készítette el a nyolc versszak mindegyikét egy-egy jelenet formájában. 

A munkákból szerdán az ünnepélyes eredményhirdetést követően kiállítás is nyílik a Nemzeti Művelődési Intézet Székházában Lakitelken. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában