Frissen Fejérből

2023.02.18. 19:40

Forralt borral öblítették a frissen sült tepertőt Enyingen (videó, galéria)

A magyar gasztronómiában léteznek klasszikus párosítások. Zsíros kenyér lilahagymával, lángos tejföllel és sajttal vagy – a számomra megmagyarázhatatlan – túrós tészta szalonnával, megcukrozva.

Hajdú Marianna

Aki jelmezben érkezett még ajándékot is kapott

Fotó: Fehér Gábor / FMH

Az enyingi embereknek is van ideálja, ha a tökéletes kombinációt keressük. Ők a ropogósra sült tepertőre esküsznek forralt-fűszerezett borral.

Be is izzították az üstöket szombaton reggel. A kora délelőtti órákra már több adag tepertőt sütöttek ki azok, akiket valahogy kidobja az ágy egy embertelenül korai időben. 

A forralt bor gyorsabban elkészült, mint a tepertő
Fotós: Fehér Gábor / FMH

A Művelődési Ház melletti piacnak helyet adó téren a portékájukat kínáló emberek bizonyosan rácsodálkoztak a szomszédságukban felállított sátor mellett serénykedőkre: hát más is van rajtuk kívül, aki szombaton reggel a “kelő nappal együtt kél”?

A szorgoskodóknak nem sok választásuk volt, mivel tudvalevő, a tepertő egy igen ízletes csemege, de nem adják ingyen. Korán kell nekiállnia és órákig az üst mellett rostokolnia annak, aki ezt szánja reggelinek. 

A forralt borral már nem volt ennyi munka, gyorsan elkészültek az első kínálható literek. 

A késő délelőtti órákra benépesült a sátor és környezete. A színpad sem maradt sokáig magányos, a dégi Boróka és a Forgócska Néptánccsoportok műsorával elindult a farsangi dínom-dánom. 

A táncegyüttesek egymást váltották a színpadon 
Fotós: Fehér Gábor / FMH

Aki túl könnyűnek érezte a reggelire elfogyasztott tepertőt, délben jól lakhatott a szintén téli hetek magyar favoritjával: a hurka-kolbász kombóval. A laza ebéd mellé a Tinódi Lantos Sebestyén Református Iskola néptáncosai, a Princess TSE és a Sweet Dreams TSE örvendeztették meg az asztalnál ülőket műsorukkal. 

Aki a reggeli és az ebéd után még mozdulni tudott, az esti órákig járhatta a télűző, farsangi táncát Vida Jenny, a B.B. Blues-Rock Band zenéjére és az Abba nagy slágereire. 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában