Frissen Fejérből

2022.11.07. 13:03

Uszodakérdés Móron – ahogyan a városvezető látja

Mór polgármestere is reagált az uszodával kapcsolatos sajtótájékoztatón elhangzottakra.

Palocsai Jenő

Fotó: Palocsai Jenő / FMH

Fenyves Péter azt mondta: - Én magam is ott voltam az államtitkárságon, ahol Ruff Lindával és Molnár Mihállyal, a Móri Úszó Egyesület vezetőjével közösen képviseltük az álláspontunkat, méghozzá sikeresen. A megfelelő döntéshez kellettek a számok. Akkor egyértelmű volt, hogy 71 millió forint az az összeg, amire december végéig szükség van. Ezt az elmúlt évi adatok alapján számoltuk ki, tehát a nettó 71 millió forint valós szám és ezt küldtük el az államtitkárságnak, ahonnan megkaptuk támogatás gyanánt az összeg 50 százalékát.  

Én azért terjesztettem a fent említett javaslatot testület elé, mert ha nincs forrás, akkor az uszoda működését fel kell függeszteni, mint ahogy azt több nagyváros is tette már korábban. Nyilván ehhez a támogatott összeghez az időjárás függvényében kell még hozzá tenni, hiszen egyértelmű, hogy az időjárási adatok fogják eldönteni, mennyivel lesz magasabb a működési költség december 31-ig. 

Az októberi adat kedvező, 9.5 millió forint volt a fűtési költség, de az ezzel kapcsolatos kiadások jelentősen nőni fognak, hiszen arra kevés az esély, hogy az év utolsó két hónapjában ugyanolyan idő lesz, mint októberben volt. A dolgot úgy összegezném: Hogyha olyan állami intézkedés történik, ami a távhő díjat 16.5-szeresére emeli, és ha erre nincs külön plusz forrás, akkor nem tehetek mást, minthogy a testületnek azt a javaslatot adom, függessze fel az uszoda működését és keressünk rá a forrást. 

A hetedikén tartott képviselő-testületi ülésen hoztunk egy döntést, melynek értelmében a távfűtési cég, a Mórhő nem számlázza le az emelt számlát az uszodának, magyarul a Mórhő a gazdasági eredményéből finanszírozza, tehát kifizeti a felmerülő plusz költségeket. Természetesen ez azt jelenti, hogy így is, úgy is az önkormányzat pénzéből kell finanszírozni a többletköltséget, csak a gazdasági társaság nyelte le a pluszt. Ugyanakkor november 1-től már a 16.5-szeresére emelt összeget számlázza a fogyasztott adatok alapján. Ha hideg lesz a tél, akkor hozzá kell még rendelnie forrást ön önkormányzatnak. Ha nem rendelkezünk fedezettel, nincs más választásunk, mint felfüggeszteni a működést. Mivel nem kötelező feladatról van szó, a kötelező feladatok védelmében azt az intézkedést teszem, ami az önkormányzat költségvetésének működőképességét biztosítja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában