Frissen Fejérből

2022.11.19. 16:52

Tragédia a múltban, kétség a jelenben - Kazay Endrére emlékeztek Vértesacsán (videó, galéria)

A Vértesacsai Kazay Gyógyszerészeti Alapítvány Kazay Endre születésének 146. évfordulója alkalmából szervezett ünnepi megemlékezést szombaton délelőtt a településen. Sajnos Kazay egykori gyógyszertára 110 év (!) után bezárt.

Tihanyi Tamás

Joó Kristóf kuratóriumi elnök a gyógyszertár emléktáblájánál koszorúzott

Fotó: Tihanyi Tamás / FMH

– Vértesacsa tisztelettel adózik a polihisztor emléke előtt: először az általa üzemeltetett gyógyszertár és a község egyik utcája, azt követően pedig a helyi általános iskola vette fel a faluban eddig élt lehíresebb polgár, Kazay Endre nevét. Sőt, az iskola a kiemelkedő teljesítményt nyújtó diákok elismerésére róla elnevezett díjat is alapított – mondta Kovács Zoltán polgármester, majd a község 1850 lakója nevében megköszönte a megújult kuratórium tagjainak, hogy igyekeznek a Kazay-örökséget minél szélesebb körben ismertté tenni.  

A településvezető Burgetti László gyógyszerésznek is köszönetet mondott azért a nagyívű munkáért, amit 20 éven át végzett e cél érdekében.  

– Kazay Endre gyógyszerész polihisztor volt – emlékeztetett a kuratórium nevében Hollósi Zoltán. – Lehet, ma már nem divatos ez a polihisztorság, de a belső indíttatás, amely Kazay Endrének sajátja volt, úgy hiszem, ma nem csak releváns, hanem szükséges is: az örökös jobbítani vágyás, ami nem öncélú és hírnévhajhász, hanem az embereket, a közösséget és a világot építő erő. Mely kezdődhet onnan, hogy rámosolygok az embertársaimra, folytatódhat nagyszerű dolgok feltalálásán keresztül tovább, szinte a végtelenbe. 

A kurátor rámutatott: Kazay Endre hányattatásai közben is mindenhol törekedett a nemes ügyek előre mozdítására, legyen ez akár tudományos mű írása, vagy egy köszöntő ének komponálása. Ezek alapján válik érthetővé kereszténysége, haza- és szakmaszeretete. 

– Nem hiszem, hogy Kazay egy olyan szent volt, aki a nemes célt szeme előtt tartva minden kellemetlenséget szó nélkül tűrt, hanem inkább olyan ember, aki szenvedéseivel megküzdve mégis a jó építése felé fordult, és nem áltatta magát sértődöttségében. Ez az utóbbi teszi egyszerre emberivé, hozzánk közelivé és megvalósítható, követendő példává. 

Kazay Endre sírjánál a temetőben: jobb szélen Kovács Zoltán polgármester. Kevesen voltak, de sokat akarnak tenni az örökség megőrzéséért. És talán a gyógyszertár is újra kinyithat egyszer
Fotós: Tihanyi Tamás / FMH

Jövőre lesz száz esztendeje, hogy meghalt Kazay Endre, aki 1918-ban vásárolta meg a vértesacsai gyógyszertárat: a kuratórium és a község méltó jubileumi megemlékezést tervez. Csak remélni lehet, hogy akkor már ismét nyitva lesz egykori gyógyszertár, amely jelenleg – 110 év után! – zárva tart. Az érkezők csak Burgetti László korábbi kuratóriumi elnök, gyógyszerész üzenetét olvashatják az ajtón: 

„A gyógyszertár megszűnt, mert mozgékonyabbá vált a lakosság, és hatott a globalizációhoz kapcsolódó liberális gondolkodás. Az emberek egy része, a tudálékosságának és az elektronikus eszközeinek a birtokában, a lakóhely közeli egészségügyi ellátást kezdte jelentéktelennek tekinteni. A gyógyulását szolgáló gyógyszerekhez való hozzájutás – a szakemberszintű segítséget – a bevásárlásaihoz sorolta.” 

Kazay Endre feleségének és két leányának sírja a vértesacsai temetőben: amikor eltemették őket, annyira siettek a harcok miatt, hogy két ismeretlen magyar honvéd is melléjük került 
Fotós: Tihanyi Tamás / FMH

Egyelőre nem sikerült olyan gyógyszerészt találni, aki nem csak üzemeltetné a patinás múltú gyógyszertárat, de a kuratórium pártfogása mellett gazdája is lenne az ott berendezett kiállításnak. Nem adták fel, ám egyelőre minden bizonytalan a jövővel kapcsolatban.  

A szombati megemlékezés résztvevői a temetőben a Himnusz eléneklése után koszorút helyeztek el Kazay Endre sírján, majd virágot vittek egy másik, közeli sírra, ahol a polihisztor felesége és két leánya nyugszik. A hely egy megdöbbentő és rejtélyes tragédia emléke: 1944-ben Kazay két leányát megerőszakolták a szovjet katonák. A visszaemlékezések eltérőek, van, aki szerint a gyalázat után megölték őket, mások úgy vélik, édesanyjukkal együtt önkezükkel vetettek véget életüknek, hogy kövessék a tudós gyógyszerészt az örökkévalóságba.     

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában