Frissen Fejérből

2022.10.03. 20:00

A látássérültek számára különösen veszélyesek a járdán hagyott rollerek

A közösségi rollerek számos felhasználó mindennapi közlekedését könnyíti meg, ugyanakkor kellemetlenségeket is hordoznak magukkal. Leginkább az jelent problémát, hogy a közlekedők sokszor a járdán hagyják a járműveket, amikor azokra már nincs szükségük. Emiatt került kellemetlen helyzetbe Lengyel Zsófia parasportoló is.

Baráth Eszter

Fotó: Szanyi-Nagy Judit

Amióta a közösségi rollerek jelen vannak Székesfehérváron, számos olyan képet közöltek már a közösségi médiában a járókelők, ami egyértelműen mutatja, hogy az eszközöket olyan helyen parkolták le, ahol akadályozzák a közlekedést. Teszik mindezt annak ellenére, hogy ennek tiltását már az első perctől kezdve hangsúlyozták többek között az üzembentartók is.

Lengyel Zsófia látássérült parasportoló, az esélyegyenlőség egyik élharcosa vasárnap egy járdán hagyott roller miatt került kellemetlen szituációba, amiről közösségi oldalán számolt be. Mint írja, a Várfal park egyik ösvényén haladva ütötte be kezét egy, az út közepén hagyott rollerbe és éppen csak meg tudta akadályozni, hogy átessen az eszközön. Zsófi több olyan esetről is beszámolt, amiben szintén látássérültek szenvedtek valamiféle sérülést rossz helyen hagyott rollerek miatt. Volt, aki a térdét ütötte be, de volt olyan is, aki valamelyik végtagját törte egy ilyen esés során.

– Kérlek szépen téged, titeket, ha ilyen rollert használsz, rakd a fűbe, rakd az út szélére, támaszd egy fához. Ne hagyd olyan helyen, ahol egy látássérült vagy egy nehezen közlekedő ember átesik rajta, megüti benne magát – írta posztjában Zsófi.

Felkerestük a városgondnokságot azzal kapcsolatban, hogy lehet-e szabályozni, kontrollálni valahogy a rollerek parkolását azon túl, hogy megkérik a felhasználókat azok helyes elhelyezésére. Bozai István városgondnok elmondta, nekik üzemeltetőként nincs jogkörük arra, hogy ezen a téren bármilyen formában eljárjanak. A városgondnoktól kapott információk szerint erre a közterület-felügyeletnek van lehetősége. Ennek fényében természetesen felkerestük a székesfehérvári közterület-felügyeleti irodát, akiktől egyelőre nem kaptunk választ kérdéseinkre, de amint megérkeznek, közöljük azokat.

Megkerestük a székesfehérvári önkormányzatot is, miként járnak el az ilyen helyzetekben. A válaszuk szerint az önkormányzat példaértékűnek tartja, hogy Fehérváron komolyabb konfliktusok nélkül, rendben és szabályozottan történt meg a közösségi rollerek bevezetése. Az, hogy vannak eseti problémák, minden közlekedési forma kapcsán elmondható. A kérésük itt is, mint minden esetben: figyeljünk egymásra! 

Egyúttal arra kérjük olvasóinkat, hogy a rollereket ne hagyják olyan helyen, ahol azok bármilyen mértékben akadályozzák a forgalmat, vagy balesetveszélyt jelent a közlekedők számára!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában