Frissen Fejérből

2022.08.15. 18:54

Valódi aranykincsek kerültek elő a trezor mélyéről Székesfehérváron

Nem mindennapi kincsekkel, ötvös remekekkel töltötték meg azt a kamarakiállítást, melynek a „Királyi aranyak Fehérváron – kincsek a Szent István Király múzeum gyűjteményéből” címet kapta. A tárlat hétfői megnyitója szorosan kapcsolódik a Királyi Napok rendezvénysorozatához.

S. Töttő Rita

Forrás: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

- Ez a tárlat nagyon szép példája annak, hogy a Királyi Napok rendezvénysorozathoz hogyan és mit tud hozzátenni egy város, egy intézmény közössége. Hiszen a Múzeum javaslata volt, hogy a másfél hétben, míg a programok tartanak, egy különleges terem nyíljon meg egy különleges – a Királyok és szentek – kiállításához kapcsolódva – fogalmazott Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere a tárlat hétfői megnyitóján.

A többezer éves őskori aranyaktól egészen a 20. századig, a pénzektől az ékszereken át a gyűrűkig és fibulákig széles kort foglal keretbe a tárlaton látható aranykincsek gyűjteménye, melyet ingyenesen tekinthet meg bárki, aki betér a Szent István Király Múzeum belvárosi Rendházába. Pokrovenszki Krisztián múzeumigazgató hangsúlyozta: legféltettebb, a trezor mélyén őrzött tárgyaikat vették most elő, s mutatnak be augusztus 31-ig. A későbbiek folyamán terveznek még hasonló izgalmas, a kincsesláda mélyéről származó darabokból szervezett tárlatokat a városban.

Belegrai Tamás, a tárlat kurátora így mesélt a kamaratárlatról: négy vitrinben több mint 270 aranytárgy látható, melyeket a trezorban őriznek a mindennapok során.

Forrás: Fehér Gábor /FMH

- Ezek az arany tárgyak egyrészt széles idősávot ölelnek fel – az őskortól 20. századig -, ezen felül pedig a teremben olyan tárgyak láthatók, mint például a 2018-as Hunyadi Mátyás halotti pajzsa című kiállításunkhoz készült Mátyás-kori csillagboltozat rekonstrukciója.  Besötétítettük az egész termet, hogy az arany tárgyak még inkább domináljanak.  A tárgyak javarésze régészeti feltárásokból, más része felajánlásokból vagy letétként került az intézmény tulajdonába.  

A tárlat ezúttal inkább önmagágért beszél, a kincsek ugyanis nincsenek mögöttes kontextusba helyezve, inkább az élmény-nyújtás a cél. Különleges remekeket láthat itt az érdeklődő: így például a népvándorláskori germán ékszerek közül két fülbevaló vagy egy cikáda fibula is látható, a középkori részlegen Drugeth nádor gyűrűje, amelyen látható a madár címer. Magyar, római kori és francia aranyak is helyet kaptak, illetve a Zichy család jóvoltából megcsodálható egy nyaklánc is a kiállításon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában