Frissen Fejérből

2022.08.27. 10:00

Ismét várja a szavazatokat a Perkátai Öreg Tölgy

A tavaly második helyen végzett Perkátai Öreg Tölgy idén is az Év Fája verseny döntősei között van. A végső eredmény a beérkezett szavaztok függvénye, ezért ezúton is biztatjuk olvasóinkat, szavazatukkal támogassák a perkátai tölgyet.

Héjj Vivien

Fotó: Elekes Gergő / Feol.hu

A verseny alapvető célja, hogy felhívja a figyelmet a környezetünkben élő fákra és általánosságban a természet fontosságára, a mindennapi életünkben betöltött szerepére. A versenyre nevezett fák közül az Ökotárs Alapítvány szakmai zsűrije minden évben 12-15 döntőst választ, melyek közül közönségszavazással dől el, hogy melyik jelölt kapja meg az Év Fája elismerést. A szakmai zsűri továbbá a jelöltek közül választja ki a Hős Fát, amely elismerés olyan faegyedet, illetve jelölőket illet, amelynek élete veszélyben van, és amelynek megmentéséért a körülötte élők aktívan cselekednek.

A Perkátai Öreg Tölgy – az idős fák nagykövete nem először szerepel a mezőnyben. Tavaly a lakosság szavazatainak hála a döntőben egészen a második helyig menetelt a Győry-kastély tövében álló több mint kétszáz éves tölgy.

Úgy tudni, a fát 1820-ban ültethették el, amikor V. Győry Ferenc, a kastély ura, nagyszabású építkezésbe kezdett, hogy a család megfelelő körülmények között élhessen. A meglévő kastély főépületét belül átépítették, külsőleg pedig a korszak divatos építészeti stílusának megfelelően a klasszicista formanyelvhez igazították. Ekkor döntötték el, hogy az épület kertjében elhelyezik napjaink büszkeségét, az Öreg Tölgyet. Még ifjú fácskaként élte meg az 1848-as eseményeket, az első és a második világháborút. Figyelemmel kísérhette az államosításokat, a kastély funkcióinak változását az iskolaépülettől kezdve a könyvtárrá, majd művelődési központtá történő átalakítását. A ma élő nagymamák, nagypapák boldogan idézik fel elbeszéléseikben az iskolás éveket, amikor összegyűltek a fa törzse előtt az év végi osztálykép fotózásra, vagy a gyerekzsivajtól hangos szüneteket a fa alatt, a makk szedéseket és dobálásokat.

Az elmúlt 200 évben rengetegen csodálhatták meg terebélyességét és generációk nőttek fel úgy, hogy ismerték és ismerik a tölgyet, játszottak, beszélgettek vagy akár csak sétálgattak annak árnyékában. Nos, az Év Fája verseny most lehetőséget ad arra, hogy még többen megismerjék és megcsodálják a Perkátai Öreg Tölgy néven elhíresült fát, melyre október 1-jéig lehet szavazni az evfaja.hu/dontosfak oldalon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában