Frissen Fejérből

2022.07.12. 14:36

Méltatlansági eljárásra kell számítania a felfüggesztett börtönt kapó, pázmándi képviselőnek

Ahogy azt megírtuk, egy pázmándi képviselőt hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettében – korrupciós ügyben - ítélte bűnösnek a bíróság a minap. A Fejér Megyei Kormányhivatal állásfoglalása szerint méltatlansági eljárást kell lefolytatni az ügyben.

S. Töttő Rita

Pályázati támogatásból szeretett volna elvonni 1 millió forintot az a pázmándi képviselő, akinek pere a napokban zárult másodfokon a Győri Ítélőtáblán. Ahogy megírtuk: a vádlottnak az önkormányzati képviselő-testület egy felújítással kapcsolatos ügyintézés körében teljes felhatalmazást adott. A képviselő ezután megkeresett egy vállalkozót, s kérte a nyílászárók beépítésére korábban adott árajánlatának aktualizálását – ahogy azt is, hogy a kivitelezés során az árajánlatban megjelölt nyílászárók helyett olcsóbbakat rendeljen meg és építsen be. Majd pedig a 30-50 százalékkal drágábbakat számlázza le, s a különbözet 60 százalékát adja oda neki a sportegyesület egyéb anyagi jellegű problémái megoldására. A vállalkozó azonban ezt a kérést visszautasította. Erről itt írtunk bővebben:

Az ügy - azon túl, hogy felfüggesztett börtönbüntetés lett a vége - valószínűleg az önkormányzati képviselő karrierjét is kettétörheti. Megkérdeztük ugyanis a Fejér Megyei Kormányhivatalt arról, mi ilyenkor az eljárás. A válasz szerint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény vonatkozó rendelkezései alapján az önkormányzati képviselő köteles a jogerős ítélet kézhezvételétől számított három napon belül tájékoztatni a képviselő-testületet és a kormányhivatalt arról, ha őt megbízatásának ideje alatt – a mentesítésre tekintet nélkül – szándékos bűncselekmény miatt jogerősen szabadságvesztésre ítélték. Ugyanakkor az eljáró bíróságnak is feladata, hogy  haladéktalanul tájékoztassa a képviselő-testületet és a kormányhivatalt a jogerős ítélet meghozataláról. A jogerős ítélet alapján a képviselő-testület méltatlansági eljárást folytat le, amelynek eredményeként méltatlanság miatt a képviselő megbízatását megszünteti.

Az önkormányzati képviselő tisztsége a méltatlanságot megállapító határozat meghozatalát követő napon szűnik meg, ha a határozatot bíróság előtt nem támadták meg. Megkerestük az ügyben Pázmánd polgármesterét, Virányiné Reichenbach Mónikát is. Megkérdeztük, megkapta-e már ő vagy a testület az értesítést a per eredményéről, illetve hogy ha igen, mi a következő lépésük. Válaszával folytatjuk a történetet. Úgy tudjuk azonban, hogy ha a testület nem lesz hajlandó döntést hozni az ügyben vagy döntése jogsértő, akkor a Kormányhivatal veszi kézbe az ügyet és folytatja le újból a méltatlansági eljárást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában