Frissen Fejérből

2022.02.03. 11:30

Életmentő injekciót vesz több Fejér megyei óvoda és iskola

Januárban Újpesten mogyoróallergia miatt meghalt egy hétéves kisfiú egy iskolai zsúr után. Székesfehérvár polgármestere úgy döntött, az ilyen tragédiák elkerülésére minden önkormányzati fenntartású iskolában, óvodában – és ha a szakemberek javasolják, a bölcsődékben is – biztosítani fogják az életmentő injekciót.

Borsányi Bea, Zsohár Melinda, Baráth Eszter, Palocsai Jenő, S. Töttő Rita, Déri Brenda, Majer Tamás

A legtöbb helyen nyitottak a beszerzésre

Forrás: Stock

Az Epipen injekció nem egészen 16 ezer forintért, receptre kapható és rovarcsípések, ételek, gyógyszerek vagy egyéb allergének által kiváltott súlyos allergiás reakciók, anafilaxiás rohamok sürgősségi kezelésére alkalmazható. Ilyen injekciókkal látják el a megyeszékhelyen az oktatási és nevelési intézményeket – jelentette be Cser-Palkovics András városvezetői tájékoztatójában. De mi a helyzet a megye többi településén?

 

Bálint Istvánné bicskei polgármester fehérvári kollégájához hasonlóan gondolkozik.

A polgármester asszony is elkapta a covid-vírust, de folyamatosan figyelemmel kíséri mind a város, mind az ország közügyeit. Kérdésünkre elmondta: felvette a háromszori védőoltást, s a negyediket is fel fogja, így döntött. A tudományos és orvosi nyilatkozatok alapján, de személyes tapasztalatai is ezt indokolják, mondta el, mivel a kórházban ápolt oltatlanok állapota sokkal súlyosabb, mint az oltottaké, mondta. Egészségügyi végzettsége és a hosszú évek gyakorlata okán is azonnal reagált Cser Palkovics András székesfehérvári polgármester javaslatára, illetve a tragikus gyermekhalálra.

– Valamennyi bicskei oktatásinevelési intézménybe vásárol az önkormányzat allergia elleni injekciót, ez szerepel a legközelebbi testületi ülésünk előterjesztésben. Nem mind egyik önkormányzati fenntartású, ám mi álljuk a költségeket, s a tennivalók megszervezését is – nyilatkozta lapunknak.

Bicskén három általános iskola működik több telephellyel, ebben benne van a gyermekotthon is, egy óvoda három telephellyel, s a középiskola. Bicskén a covid előtt rendszeresen tartottak a bicskei mentősök az önkormányzat megbízásából újraélesztő tanfolyamokat, ezeket a járvány miatt felfüggesztették. Most azonban, amint lehetséges, ismét bevezetik, tájékoztatott Bálint Istvánné.

A Velencei-tó települései sem maradnak ki az allergiakezelő injekció beszerzéséből. Körkérdésünkből kiderült: Velencén, Nadapon, Sukorón már elkezdték az intézkedést, minden intézménybe szeretnének az injekcióból. Gárdonyban, Kápolnásnyéken és Pázmándon folyamatban van az előkészítés, a kérdés több helyütt az: milyen módon lehet tárolni, illetve ki hogyan és mikor adhatja be szükség esetén a szert. Lovasberényben is vásárol az önkormányzat az injekcióból és szakmai segítséget is igénybe vesz.

 

A Móron és környékén, valamint az északi régió több általunk megkérdezett óvodájában iskolájában sem rendelkeznek ilyen készítménnyel, és nem is tervezik a bevezetését. Ehhez nemcsak az anyagi forrás hiányzik, hanem az állandóan elérhető szakember is, aki tudja, mikor és hogyan kellene beadni a szert. Akadt, aki felvetette a kérdést: ki vállalja a felelősséget abban az esetben, ha az injekció beadásából esetleg valamilyen baj származik?

 

Dunaújvárosban az önkormányzat kikérte a népegészségügy véleményét az Epipen injekcióval kapcsolatban, illetve azt is tudakolták, van-e más megoldás az allergiás rohamokra? Arról, van-e értelme az injekciók intézményekbe történő kihelyezésének, a szakmai válasz alapján döntenek majd.

 

A téma kapcsán Huszárné Kovács Márta, a több tagóvodát működtető Sárbogárdi Zengő Óvoda intézményvezetője saját gyakorlatukat osztotta meg lapunkkal. Elmondta, alapvetően a megelőzés hívei, a szülőknek már beiratkozásakor nyilatkozniuk kell – szakorvosi igazolással alátámasztva – gyermekük esetleges ételérzékenységéről, tartós betegségéről. Az óvodai mindennapokat, az étkeztetést is ennek megfelelően intézik. Tej-, tojás- és mogyoróallergiás gyermek is jár hozzájuk. Egy betegség kapcsán jelenleg is van készenlétben náluk életmentő kúp, amelyet használva, rendkívüli helyzetben, képesek segíteni a pedagógusok az érintett kisgyermeknek.

 

Enying tekintetében Viplak Tibor polgármester azt mondta, még nem vásároltak ilyen injekciót, de nyitottak rá, egyeztet a felelősökkel ez ügyben. Fehérváron egyébként a mentőszolgálat munkatársai tartanak majd képzést a tollinjekció használatáról az intézményekben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában