Frissen Fejérből

2022.01.04. 13:00

Már több százan nyújtottak segítő kezet Kusztor Szilveszter családjának

A rekorder szélforgók alkotójának halálhíre futótűzként terjedt. Nehéz helyzetbe került családja megsegítésére gyűjtés indult. A közösségi oldalon több százan fejezték ki együttérzésüket, segíteni akarásukat.

Héjj Vivien

Kusztor Szilveszterrel november végén beszélgettünk, a szélforgók eltűnésének okairól mesélt

Forrás: Héjj Vivien / Fejér Megyei Hírlap

Élénk színekben pompázó PET-palackok sora díszítette Kusztor Szilveszterék kerítését a Budai út és a Titeli utca sarkán. Az alkotások megosztották a fehérváriakat, leg­alább annyian dicsérték, mint ahányan bírálták. Nem csoda, hogy a városlakóknak azonnal szemet szúrt, amikor a százszámra készített szélforgók szép sorban eltűntek a kerítésről. Ennek már több mint egy hónapja. Akkor felkerestük a szélforgók alkotóját, Kusztor Szilvesztert, hogy megtudjuk, miért tűnnek el a palackok. 

 

Az események aztán felgyorsultak, alig egy héttel ezelőtt futótűzként terjedt a hír a közösségi médiában: Kusztor Szilveszter, akinek alkotásai már-már hozzátartoztak a városképhez, elhunyt. Családja rendkívül nehéz helyzetben van: a gyász feldolgozása mellett anyagi és lakhatási nehézségekkel küzdenek. Barátaik, jóakaróik összefogtak, gyűjtéssel igyekeznek segíteni Szilveszter feleségének és lányának. 

 

Néhány gondolat erejéig menjünk vissza az időben! November végén kerestük fel Kusztor Szilvesztert, a szélforgók eltűnésének okait firtattuk. Az alkotó készségesen állt rendelkezésünkre, mesélt. Mint mondta, a ház, amiben laknak, amelynek kerítése már-már fogalommá vált, nem a saját tulajdonuk, költözniük kell. Az épületet le fogják bontani. 

 

A PET-palackokból készült szélforgók messze földön ismertté tették az alkotót, aki több mint hat éve hódolt különleges szenvedélyének. Az utcafrontot díszítő, 33 méter hosszan felsorakozó palackokkal Kusztor Szilveszter felállította a legnagyobb darabszámú PET-palackból készült szélforgó hazai gyűjteményes rekordját, nem kevesebb mint 2222 darabbal. 

 

A költözés miatt nemrég eltűntek a szélforgók, melyek későbbi sorsáról az alkotó akkor – november végén – azt mondta, szeretné, ha újra ki tudná állítani a sokéves munka eredményét, ám erre még nem talált megfelelő helyszínt. A rekorder palackok tehát zsákokban várták további sorsukat. 

Vissza a jelenbe. December utolsó napjaiban a közösségi médián keresztül több ezren értesültek Kusztor Szilveszter haláláról, ahogy arról is, családja nehéz helyzetbe került. Keller Tamás és Pallagi Petra, a családfő egykori kollégái, barátai nem hagyták annyiban a dolgot, gyűjtést szerveztek a család megsegítésére. 

 

– Az elmúlt időszakban Szilveszter nálunk dolgozott a Budai úti benzinkúton udvarosként, de régebb óta ismerjük, sokszor beszélgetett az intézetis gyerekekkel, akik ide járnak vásárolni. Régóta a csapat tagja volt – kezdte az előzményekkel Pallagi Petra. Mint mondta, már rengeteg tartós élelmiszert kapott a család, akik minden segítségért nagyon hálásak. 

 

– Volt, aki hozott egy zsák krumplit, egy zsák hagymát. Nagyon sok konzervet, lisztet, cukrot, édességet, tisztálkodási szert tudtunk gyűjteni, ezeket Keller Tamás már át is adta a családnak, mindezt dokumentálta a közösségi oldalon is – tette hozzá a gyűjtés egyik koordinátora. 

Habár az élelmiszer-ellátás megoldódni látszik, az anyagi hozzájárulásra továbbra is nagy szükség van. Noha a család épp költözés előtt áll, lakhatási lehetőségeik korlátozottak, így ebben is segítségre szorulnak, csak úgy, mint a munkakeresésben. A segíteni szándékozók adományaikat a Budai út 39. szám alatti benzinkúton adhatják le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában