Frissen Fejérből

2021.11.22. 11:30

Egy korszak vége: eltűnnek a rekorder szélforgók a Budai úti ház kerítéséről

Az elmúlt napokban fokozatosan tűntek el a PET-palackok a Budai út – Titeli utca sarkán álló épület kerítéséről. A rekorder alkotás megszüntetésének okairól a szélforgók készítőjét, Kusztor Szilvesztert kérdeztük.

Héjj Vivien

Négy éven át készültek a mennyiségi rekordot megdöntő szélforgók

Forrás: Héjj Vivien / Fejér Megyei Hírlap

Olvasóink azonnal észrevették, hogy egyre csak fogyatkoznak a kerítéshez rögzített szélforgók a Budai út és a Titeli utca sarkán. Tegyük hozzá, az alkotás mindig is megosztó volt a városlakók körében: volt, aki csodálta, míg más inkább negatív jelzőkkel illette.

 

A Titeli utca felőli oldalon, a magyar zászlót idéző piros-fehér-zöld színekben pompázó palackoknak mondott búcsút először az alkotó, aki saját két kezével bontotta szét az elmúlt évek munkáját.

 

– A ház nem a mi tulajdonunk, le fogják bontani, mi pedig elköltözünk – magyarázta az okokat Kusztor Szilveszter, aki családjával nyolc évig élt a szóban forgó ingatlanban.

 

Palackokból készült szélforgói messze földön ismertté tették az alkotót, aki több mint hat éve készíti különleges alkotásait. Mint mondta, az évek alatt sokan megálltak a ház előtt egy pillanatra, megcsodálták az utcafrontot díszítő, 33 méter hosszan felsorakozó szélforgók sokaságát.

Fotó: Héjj Vivien / Fejér Megyei Hírlap 

Kusztor Szilveszter 2014 és 2018 között felállította a legnagyobb darabszámú, PET-palackból készült szélforgó hazai gyűjteményes rekordját 2222 darabbal. A Rekord a szeretetért elnevezésű projekttel az alkotó célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a gyermekek támogatásának fontosságára. A munkát az utolsó darabok elkészítésével 2018 karácsonya előtt néhány nappal fejezte be.

 

A palackokból készült rekorder szélforgók jövőjéről az alkotó annyit mondott, egyelőre zsákba kerülnek, ott várják további sorsukat. Szeretné, ha újra ki tudná állítani a sokéves munka eredményét, ám erre jelenleg még nem talált megfelelő helyszínt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában