Frissen Fejérből

2022.01.26. 07:00

Kutyákat mérgeznek a Fáy András-lakótelepen

Néhány nappal ezelőtt a közösségi médián keresztül mérgezett ételekre hívták fel azon kutyatulajdonosok figyelmét, akik a Fáy András-lakótelepen sétáltatják kedvenceiket.

Baráth Eszter

A Fáy András-lakótelepen és környékén óvatosan szabad csak mostanság kutyát sétáltatni

Forrás: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Hogy a Fáy András-lakótelepen a tapasztalataikról kérdezzük a kutyatulajdonosokat, a helyszínre mentünk, ahol, bár a délelőtti órákban nyugalom uralkodott, Bedő Vivien mégis fokozott odafigyeléssel sétáltatta kedvencét. Ő – pontosabban kutyája – volt az, aki körülbelül egy héttel ezelőtt észrevette a négylábúak számára vonzó falatokat. 

 

Bedő Vivien egy szokásos sétájuk alkalmával lett figyelmes arra, hogy a folyamatban lévő építkezés melletti szelektív hulladékgyűjtők közelében fasírt, húsos csont és különböző apró falatok voltak elszórva. A kutyája a szájába vette, de amikor rászólt, azonnal kiköpte a mérgezett ételt. Ennek ellenére sajnos nem tekinthették lezártnak az incidenst. 

 

– Nem nyelte le, nem rágott bele, viszont elkezdtek rajta kijönni a tünetek. Elkezdett habzani a szája, szilárdabb lett a nyála, nem volt étvágya, és teljesen levert volt – emlékezett vissza Bedő Vivien. Miután a kutyát az állatorvos ellátta, aznap este és a következő napokban is a lakótelep több pontján találtak mérgezett ételeket. 

 

A megyei rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a bántalmazott gerinceseket két jogszabály védi az állatkínzástól: az állatok védelméről és kíméletéről szóló, valamint a büntető törvénykönyvről szóló törvény. Utóbbi szerint, ha valaki indokolatlanul oly módon bántalmaz vagy olyan bánásmódot folytat egy gerinces állattal szemben, ami maradandó egészségkárosodást, pusztulást okoz, akkor két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Ugyanakkor a büntetés egytől öt évig terjedő szabadságvesztés is lehet, ha az állatkínzást valaki méreg alkalmazásával vagy az állat elpusztítására alkalmas csalétek kihelyezésével több állat pusztulását okozva vagy különös visszaesőként követi el. Ennek az előkészülete is két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában