Frissen Fejérből

2021.11.13. 11:00

Kinek elöl, kinek hátul hiányzott a kerékpárról a világítás a 20 perces, székesfehérvári akció adatai szerint

Egy 20 perces villámakciót szervezett csütörtökön este a Magyar Kerékpárosklub fehérvári szervezete, hogy felmérje, milyen arányban vannak kivilágítva a biciklisek a sötétben. Elkísértük Pásztor László titkárt az egyik számolópontra, ahol találkoztunk „ninjával” épp úgy, mint teljes sötétségben kerekező kisgyerekkel.

FMH

A csütörtök esti számlálás eredménye: tizenkét kerékpárosnak elöl és hátul is volt világítása, kettőnek vagy elöl, vagy hátul, egynek viszont se elöl, se hátul – mutatja Pásztor László

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Láthatósági kabátban, elöl-hátul kivilágítva – ahogy kell – érkezik a megbeszélt helyszínre Pásztor László, a kerékpárosklub helyi titkára. A belvárost a Palotavárossal összekötő gyalogátkelőhelynél találkozunk, itt fordul meg a legtöbb kerékpáros. Húsz perces villámakcióról van szó, minden évben az óraátállítás utáni második csütörtökön számolják meg a kerékpárosokat a városban, hogy kiderüljön, milyen arányban tartják be a kötelező előírásokat.

– Hátul piros, elöl fehér fényű lámpával kell közlekedni, amelynek fényét 150 méter távolságból is látni kell – szögezi le László, s meg is érkezik az első delikvens. Fekete ruhában, teljesen kivilágítatlan kerékpárral áll meg a zebra előtt a fiatalember – aki ráadásul fülhallgatót használ. Őrület – egyezünk meg mindketten abban, mennyire felelőtlenek egyesek. A húsz perc alatt ugyan más ilyen kirívó eset nem történt, de amint vége lett az akciónak, megjelent a másik hasonló biciklis: egy 10-12 körüli kislány suhan át a Piac téri zebrán este fél 8 tájban – teljesen kivilágítatlanul. Vajon erről a szülők tudnak? – beszélgetünk. Kicsi a valószínűsége...

A csütörtök esti számlálás eredménye: tizenkét kerékpárosnak elöl és hátul is volt világítása, kettőnek vagy elöl, vagy hátul, egynek viszont se elöl, se hátul – mutatja Pásztor László
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A kerékpárosklub tagjai az ország különböző pontjain az akció során feljegyezték, kinek volt csak elöl, csak hátul lámpája, ki használta mindkettőt és ki semmit. A fehérvári megfigyelőponton vegyes eredmények születtek: tizenkét szabályosan közlekedő volt, akinek elöl-hátul ki volt világítva a kerékpárja. Csak elöl volt lámpája két kerékpárosnak, s csak hátul ugyanennyinek. A 20 perc alatt egyetlen teljesen kivilágítatlan biciklis rontotta az arányokat, de amint lejárt az idő, többet is láttunk. – Tekintve, hogy főleg biciklis futárokkal találkoztunk, így azt nem lehet tudni, vajon volt-e olyan, akit többször is láttunk – teszi hozzá az igazsághoz László. Aki nagyon szeretné, ha két fontos intézkedéssel szigorítanák a kerékpárosok közlekedését: – Minden kabáton legyen fényvisszaverő. A másik pedig a városi tracking kerékpárokra vonatkozik: csak olyat engednék forgalomba helyezni, amely agydinamója van – mondja, s meg is indokolja: ezzel az eszközzel a lámpa magától felkapcsol, ahogy a lábbal hajtás megkezdődik. Így nincs kérdés, vajon felkapcsolta-e a lámpáját a biciklis vagy sem.

– Egyébként az egyik új előírás szerint nem feltétlenül a biciklin kell lennie a lámpának, lehet az a kerékpáros testén is – mondja a titkár. Az első országos lámpaszámlálási akció egyébként 10 éve volt. Ekkor – tudjuk meg – 90 különböző helyen számoltak az önkéntesek. Az eredmények azt mutatták, hogy a bringások 83 százaléka rendelkezett valamilyen világítással, 62 százaléknak volt elöl is és hátul is lámpája. Budapesten volt a legjobb a kivilágított bringások aránya, a kisebb településeken viszont arányaiban többen voltak a kivilágítatlanok. Azóta Budapest ugyanezeket az arányokat hozza, vidéken azonban javult a helyzet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában