Frissen Fejérből

2021.11.11. 15:30

Befejeződött a szennyvízelvezetés korszerűsítése Bicskén

Az Észak- és Közép-dunántúli szennyvízelvezetési és -kezelési fejlesztés címet viselő nyolcmilliárd forintos beruházás bicskei szakaszát befejezték. A további fejlesztéseknek ez többé nem akadálya.

Zsohár Melinda

Tessely Zoltán a fontos beruházás előzményeiről is beszélt a fejlesztést befejező találkozón

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A nyolcmilliárd forintos beruházásról rövid összefoglalást adott Tessely Zoltán ország­gyűlési képviselő az ünnepélyes bicskei projektzáró alkalmával. A 2014-ben elkezdett tervezésbe Bicskéhez kapcsolódtak a Csákvár, Lovasberény és Újbarok központú társulások. Lovasberényt csatornázták, és szennyvíztelep épült, Csákváron is szennyvíztelepet építettek. Az újbaroki szenny­víztelep bővítése Tabajd, Alcsútdoboz, Felcsút, Szár szennyvízkezelését is végzi, a bicskei szennyvíztelep újjáépítése a város mellett Csabdi, Mány és Vasztélypuszta ez irányú közműfeladatát is ellátja. Óbarok 2020-ban csatlakozott a beruházáshoz, ott még folynak a munkálatok, épül a hálózat, mondta el Földesi József projektvezető. Fejér megye északkeleti részén óriá­si fejlesztés történt, a magas összeg mutatja jelentőségét és horderejét, erősítették meg a projektzáró résztvevői – Szabó Gábor, a Bicskei Járási Hivatal vezetője, Pálffy Károly, a megyei közgyűlés alelnöke és Petrin László, a megyei kormányhivatal igazgatója.

Tessely Zoltán a fontos beruházás előzményeiről is beszélt a fejlesztést befejező találkozón
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Bálint Istvánné bicskei polgármester kiemelte: a központi belterületen az utolsó három utcát is becsatornázták, ahonnan nem volt elérhető a gyűjtővezeték: a Rigó utca, a Szondi-köz, Jegenyefa utca. Megépültek azok a lakossági csatlakozó vezetékek, ahol gyűjtővezeték ugyan volt, ám nem tudtak a rendszerre rákapcsolódni. Bővítették a város legnagyobb, Jókai utcai szennyvízátemelő kapacitását, valamint a Szent László utca és Bogya Károly utcai szakaszon a gravitá­ciós gyűjtővezeték kapacitását is növelték. Új átemelőket helyeztek el, ahol a terhelés ezt megkívánta. A város mélyen fekvő részén az esőzések idején áradásokat okozó csapadékvíz-fenyegetettség elhárult. A szenny­víztelepen a már meglévő műtárgyak esőzések idején alkalmi, veszélyelhárító tározóként funkcionálnak, megelőzendő azt, hogy a tisztítatlan szennyvíz a Szent László-patakba kerüljön.

A bicskei szennyvíztelep 1962-ben épült, a ’70-es években korszerűsítették, a mai igényeknek nem felelt meg, tette hozzá Földesi József. Az eddigivel megegyező teljesítményű szennyvízkezelő mellé új tisztítómű és a szennyvíziszap víztelenítő objektuma készült el. Volt egy kilométernyi betonvezeték a Jókai és Bethlen Gábor utca között, amelyet időtálló műanyagra cseréltek. A korszerű szennyvíztelep sikeres próbaüzeme lezárult, kiválóan működik, jelentette a szakember. Mind a polgármester, mind az ország­gyűlési képviselő fontos információként nyomatékosították, hogy az újabb ipari beruházásoknak, gazdasági fejlesztéseknek többé nem akadálya az elégtelen szenny­vízkezelés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában