Frissen Fejérből

2021.10.07. 07:20

Óvodai, iskolai fejlesztések Fehérváron

Mintegy másfél milliárd forint értékű energetikai korszerűsítésnek köszönhetően újulhat meg számos székesfehérvári iskola és óvoda. Hogy pontosan melyik intézmények részesülhetnek a fejlesztésekből, az a közbeszerzési eljárások eredményességétől függ.

Héjj Vivien

A Telekiben az okostanterem kialakítását külső felújítás követheti hamarosan

Fotó: FMH-archív

Az Épületek energetikai korszerűsítése program keretében összesen húsz intézményt érintően valósulhat meg komplex, illetve részleges energetikai beruházás. A projekt szakmai előkészítése a tervek kidolgozásával folyamatban van, a műszaki előkészítés keretében a kiviteli szintű tervdokumentáció elkészült, azok már rendelkezésre állnak.

A legutóbbi közgyűlésen döntés született a kapcsolódó közbeszerzési eljárások kiírásáról. Azok eredményétől függ, hogy a szóban forgó intézmények közül melyekben lehet elvégezni a tervezett felújítási munkálatokat. Az ülésen Cser-Palkovics András polgármester reményét fejezte ki, hogy tíz fölött lesz azon intézmények száma, amelyek a program keretében megújulhatnak. A városvezető arról is beszélt, a fejlesztéseknek alapvetően két célja van: egyrészt az iskolák korszerűsítése, másrészt kiemelt klímavédelmi célokat is szolgálnak az energetikai beruházások.

A Telekiben az okostanterem kialakítását külső felújítás követheti hamarosan
Fotó: FMH-archív

Lássuk, mely intézményekről van szó! Komplex energetikai felújítás kapcsán öt, kizárólag önkormányzati tulajdonban álló intézményre vonatkozóan írtak ki közbeszerzést. Az elvégzendő munkálatok részét képezi az épületek homlokzatának utólagos hőszigetelése és felületképzése, a nyílászárók cseréje – az újak már hőszigetelők lesznek, a tetőszerkezetek utólagos hőszigetelése és a lapos tetős épületek szükség szerinti vízszigetelése, a napelemes rendszerek telepítése, illetve a termosztatikus radiátorszelepek felszerelése.

A komplex energetikai felújítás kapcsán érintett oktatási intézmények: Munkácsy Mihály Általános Iskola, Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola, Hétvezér Általános Iskola, Táncsics Mihály Általános Iskola, Arany János Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola.

Ezeken felül további tizenöt intézmény – általános iskolák és óvodák – részesülhet részleges energetikai felújításban. A kizárólagosan önkormányzati tulajdonú épületekre nap­elemes rendszereket telepítenek. Kedvezményezett iskolák: Székesfehérvári Bory Jenő Általános Iskola, Vörösmarty Mihály Általános Iskola, Németh László Általános Iskola, Tóvárosi Általános Iskola, Vasvári Pál Általános Iskola, Ezredéves Készségfejlesztő Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola, Felsővárosi Általános Iskola, Széna Téri Általános Iskola, Kossuth Lajos Általános Iskola, István Király Általános Iskola, Zentai Úti Általános Iskola. Az alapfokú oktatási intézményeken túl további négy óvoda napelemes rendszerekkel gazdagodhat. Ezek név szerint a Székesfehérvári Gyöngy­virág Óvoda, a Maroshegyi Óvoda, a Tolnai Utcai Óvoda Sziget Utcai Tagóvodája, valamint a Hosszúsétatéri Óvoda Tóvárosi Tagóvodája.

2019-ben mászófalat adtak át, most a komplex felújításban érintett a Munkácsy Mihály Általános Iskola
Fotó: FMH-archív

Mindezeken felül a középiskolai campus program részeként megnövelt összegből kezdődhetnek további iskolafelújítások. Ami már biztos, hogy a Vasvári Pál Gimná­zium épületét nem bontják le, helyette felújítják a szebb napokat is látott épületet. Megvalósulhat a volt Ybl Miklós Általános Iskola épületének teljes körű felújítása, a Kodolányi János Gimnázium és Szakgimnázium, valamint a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium és a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ meglévő épületének felújítása is. A munkálatok magukba foglalják az épületek homlokzatfelújítását nyílászárócserével együtt, a tető és az ahhoz kapcsolódó felépítmények felújítását, a gépészeti és villamoshálózat felújítását, valamint a belső terek megújulását és a részleges akadálymentesítést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában