Frissen Fejérből

2021.10.11. 07:15

Német és belga juhász ebeknek tartottak vb-selejtezőt Csákberényben

Tavaly és idén elmaradt, de az indulók bíznak benne, hogy jövőre ismét meg lehet rendezni a német és belga juhász munkakutya világbajnokságot. A selejtezők első körének péntektől vasárnapig Csákberény adott otthont.

Borsányi Bea

A tököli Paczek Attila és Rock nevű kutyája az engedelmességi gyakorlaton 94 pontot szerzett

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Nyomkövetés, engedelmesség és őrző-védő gyakorlatok – ebben a három ágazatban bizonyíthattak a hétvégén a kutyák és gazdáik. A Soproni Sport- és Hobbikutyások Egyesülete rendezésében megtartott világbajnoki selejtezőre összesen 26 kutyavezető jelentkezett. Pénteken még csak a sorsolást tartották, de szombat reggeltől élesbe váltott a program: míg a csákberényi focipályán engedelmességi feladatokat kellett végrehajtani, addig egy másik helyszínen az ebek egy csoportja a nyomkövetéssel kezdte meg a versenyt. A kétnapos selejtező leglátványosabb részét, az őrző-védő feladatokat vasárnap tartották.

A tököli Paczek Attila és Rock nevű kutyája az engedelmességi gyakorlaton 94 pontot szerzett
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az indulók az egyes ágazatokban 100-100 pontot szerezhettek. A pontozás mindig visszafelé történik: a bírák azt figyelik, milyen hibákat ejt a kutya a feladat végrehajtása során, és a hiba mértékének megfelelően vonják le a maximális pontból a büntetést. A sorrend aztán a három ágazatban szerzett pontok összesítéséből születik. A kutya teljesítményét sok minden befolyásolja, többek között az időjárás is, ami szombaton gyönyörű volt, ám vasárnap az eső kihívás elé állított mindenkit. Ahogy azt Koncz Nikoletta, a rendező egyesület alelnöke a helyszínen elmondta, a munka­kutyaversenyek egyre népszerűbbek Magyarországon is, és mind több hobbi­kutyás vág bele a kiképzésbe, jár el a megmérettetésekre, ahol kutyájával együtt ő is vizsgázik. Ezen a hétvégén 1-es, 2-es szintű versenyt tartottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában