Frissen Fejérből

2021.09.02. 07:15

Szabó Ágnes hivatásos segítő minden korosztály sorsát végigéli

„Lehet, hogy a segítő szakmában fenyegeti az embert a kiégés, de engem nem!” – mondja Szabó Ágnes, a Kapcsolat Központ igazgatója. Hozzáteszi: „Az életet nem kell halálosan komolyan venni!” De komolyan veszi. Erős és elkötelezett. Humora végtelen, nevetése másokat is feltölt.

Zsohár Melinda

Szabó Ágnes erős és elkötelezett, humora végtelen, nevetése pedig másokat is feltölt

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A Bicskéért Emlékérmet vette át Bálint Istvánné polgármestertől Szent István napján Szabó Ágnes, a Bicskei Családsegítő és Gondozási Központ, röviden a Kapcsolat Központ vezetője. Nem számított rá, s nem is tudta, titokban tartották az előterjesztők, az augusztus 20-i ünnepségen nagyot dobbant a szíve, amikor szólították. A leginkább mégis annak örült, hogy édesanyja kezébe tehette a kitüntetést, s azt gondolta, édesapja is nagyon büszke rá fenn az égben.

– S kik után kaptam ezt az elismerést! – sóhajt meghatottan. – Sági Babi, s a néhai Ádám László után következni a sorban nagy dolog. Babi a Karitász elnöke most is, Ádám László, az Összefogás Bicskéért Egyesület elnöke sajnos már nincs köztünk, szóval ők azok a hősök, akik erőt adnak példájukkal másoknak – hangsúlyozza. Ha feladat van, ha gyorsan kell intézkedni, a feladatokat ki- és leosztani, akkor nem habozik, nem vár másra. Ám ha a neve hangzik el, vagy dicsérik, akkor azonnal sorolja, kinek tartozik ő köszönettel, s főként, hogy a csapata, a munkatársai, a segítő kapcsolati háló nélkül egyedül mit sem érne az ő ereje!

Szabó Ágnes erős és elkötelezett, humora végtelen, nevetése pedig másokat is feltölt
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A Kapcsolat Központhoz tartozik a bölcsőde, a védőnői szolgálat, a család- és gyermekjóléti központ (járási szinten a települések családsegítőivel dolgoznak), a család- és gyermekjóléti szolgálat, valamint az idősek és fogyatékkal élők segítését végző gondozási központ. Nem könnyített pálya. Naponta találkozik Ágnes a fájdalommal, gyásszal, bánattal, a krízisbe jutott emberekkel. De ő ilyen, hogy ez sokszorozza meg energiáit… Mert megoldásokkal is találkozik. Bicskei családból származik, nővére óvónő, felnőtt Máté fia kertészmérnöknek tanul, egy távolabbi megyében próbálgatja saját magát: s valóban kertészkedik. Ágnes nem titkolja, van, amikor a fiától kér tanácsot. Harminc éve kezdte a munkáját a családsegítő szolgálatnál, akkor mindenkinél fiatalabb volt, az összes munkatársa idősebb volt nála, most meg csaknem mindenki fiatalabb. Nos, ezen is nagyokat kacag, hogy jó így, mert saját magán is megtapasztalhatta valamennyi korosztály aktuális céljait, nehézségeit, problémáját, s persze örömeit is.

A Kapcsolat Központ igazgatója 2012 óta folyamatosan tanul, képzi magát. A Pécsi Tudományegyetem szombathelyi tagozatán diplomázott általános szociális munkás szakon, majd Szegeden, a mesterképzésen ki­sebbségpolitikai szakember lett. Pécsett szerzett újabb diplomát mentálhigiénés és közösségi szakon, szakdolgozata A nevetés hatásai címet viseli. (Erről még beszélünk, ígérjük meg egymásnak.) Beiratkozott a Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola gerontológia szakára, terve az időskorral és az idősekkel tudományosan foglalkozni.

– Szükség van a beszélgetésekre, ne spóroljuk az időt egymástól! S nevessünk egy jót! Búskomor nemzetté váltunk, a pandémia ezen nem segített, ám én annyi jósággal és segítőkészséggel találkoztam a nehéz időkben is, ami újra és újra megerősít a hitemben. Az idősek tudása, tapasztalata hihetetlen értéket képvisel, s mi eltékozoljuk e tudást, s ők sem bíznak eléggé magukban – foglalja össze. – Ne herdáljuk el e kincset! Szemléletváltásra törekszem, s a magam helyén mindent meg is teszek érte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában