Frissen Fejérből

2021.09.03. 14:30

Online vagy jelenléti oktatás indul a felsőoktatási intézményekben?

Az elmúlt másfél év jelentős részében az online oktatás utalta a főiskolák, egyetemek tanrendjét. Vajon mit hoz a következő tanév? Van, ahol jelenléti, míg máshol hibrid oktatással kezdődik a szemeszter.

Héjj Vivien

A gólyatúrán már megismerhették egymást azok az elsőévesek, akik az iskolapadban is találkozhatnak

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Közel másfél éve, 2020 márciusában kényszerültek először arra a felsőoktatási képzésben részt vevő diákok, hogy otthonról, laptopon, számítógépen vagy éppen telefonon át sajátítsák el azokat az ismereteket, amelyek birtokában később átléphetik a munkaerőpiac küszöbét.

A járványhelyzet alakulása úgy hozta, az elmúlt három szemeszter java részét távoktatásban töltötték az egyetemek diákjai és oktatói. Néhány napon belül a felsőoktatási intézményekben is megkezdődik a szorgalmi időszak, ennek apropóján kérdeztük a székesfehérvári illetőségű egyetemeket, miként kezdik a soron következő tanévet. Marad az online oktatás vagy visszatér minden a régi kerékvágásba?

A Corvinus Egyetem jelenléti oktatással indítja a következő tanévet, viszont magyar nyelven a 150 főnél, angol vagy német nyelven a 60 főnél nagyobb előadások kizárólag online tarthatók meg. Megkérdeztük az intézményeket, végeztek-e felmérést arról, hogy a diákok és az oktatók közül mennyien kapták már meg a koronavírus elleni vakcinát, illetve szükségesnek tartják-e a szigorúbb védelmi intézkedések – például maszkviselés – bevezetését azok számára, akik nem oltatták be magukat.

– Az egyetem követi az országos járványmegelőzési intézkedéseket és ajánlásokat. Jelenleg nem kötelező az egyetem épületein belül a maszkviselés, de természetesen ha a járványügyi helyzet szükségessé teszi, akkor a Corvinus Egyetem is bevezeti az épületen és tantermeken belüli maszkviselést az egyetem polgársága számára – tájékoztatta lapunkat az intézmény.

A járványügyi helyzetnek és a vonatkozó kormányrendeletnek megfelelően, valamint az Óbudai Egyetem rektorának döntése értelmében az intézmény hibrid oktatást indít a tanévkezdettől. A rektori utasítás értelmében a 100 fő kurzuslétszám feletti előadásokat online, az ez alatti kurzuslétszámú előadásokat, szeminá­riu­mokat, táblás és laboratóriumi gyakorlatokat, illetve egyéb foglalkozásokat személyes jelenléttel tartják meg. Az egyetem területére kizárólag egészséges, tüneteket nem mutató, magát egészségesnek érző munkavállaló, hallgató és látogató léphet be.

A gólyatúrán már megismerhették egymást azok az elsőévesek, akik az iskolapadban is találkozhatnak
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

– A védettségi igazolvánnyal nem rendelkezők számára az egyetem területén ajánlott az arcot takaró maszk használata. Orvosi maszkot, munkavédelmi maszkot, illetve textil- vagy más anyagból készült maszkot bárki jogosult használni, a maszkhasználat senki számára sem tiltható meg – olvasható az egyetem tájékoztatójában. Mint megtudtuk, az intézmény nem készített felmérést a diákok, illetve az oktatók átoltottságáról.

Értesüléseink szerint a Kodolányi János Egyetemen jelenléti oktatással indul a soron következő szemeszter.

– A kollégáim 99 százaléka beoltott, akik eddig még nem vették fel az oltást, azoktól maszkviselést kértünk. A diákjaink esetében a belépéshez oltási igazolványt kérünk, akinek nincsen, azoktól ugyanígy maszkviselést kérünk – mondta lapunk kérdésére Szabó Péter rektor. Hangsúlyozta, a felsőbb éves hallgatók körében már felmérték az átoltottságot, ez hamarosan megtörténik az elsőévesek körében is.

– Korábban lefolytattunk már egy sikeres kampányt, melynek keretében Szlávik János doktor úr is eljött az egyetemre, és nagyon izgalmas előadást tartott, ami az oltási hajlandóságra is pozitív hatással volt. Ameddig lehet, és nincs más intézkedés, a jelenléti oktatást favorizáljuk – tette hozzá az intézmény rektora.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában