Frissen Fejérből

2021.09.15. 07:15

Megújul a fehérvári Püspökkút

Megújul a város egyik legszebb köztéri alkotása, a Bory Jenő keze munkáját dicsérő Püspökkút. A munkálatokat Kocsis Balázs szobrász-restaurátor szakmai irányítása mellett Nyakas Pál kőfaragó végzi.

Héjj Vivien

A Piac téri Várfal park alkotását restaurálják

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Bory Jenő belvárosban álló alkotását hamarosan elszállítják, restaurálás vár rá. A kutat 1928. január 24-én avatták fel a belvárosban, eredetileg az Országalma helyén állt. Később, 1937-ben, amikor a vasútállomás előtti teret átalakították, oda került át. A háború után a püspökök szobrát leszedték.

1972-ben végül eredeti formájában állították helyre, ekkor került mai helyére, a Piac téri Várfal parkba. A kúton négy püspök látható: Szent Adalbert vértanú és hittérítő, Szent Asztrik pécsváradi apát, esztergomi, majd kalocsai érsek, Szent Gellért püspök (Szent Imre herceg nevelője) és Szent Mór pannonhalmi apát és pécsi püspök.

A Piac téri Várfal park alkotását restaurálják
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Legutóbb 2008-ban restau­rálták a szobrot. A munkálatokat akkor Kocsis Balázs szobrász-restaurátor végezte. Visszaállították a kút egyszínű belsejét és kijavították a szobor repedéseit is, emellett a püspökszobrok korábbi gyenge illesztését masszívra cserélték. A mostani munkálatok részleteiről Róth Péter alpolgármester tájékoztatta lapunkat.

– A Püspökkutat restaurálni kell. Ezt a városgondnokság intézi, Kocsis Balázs szakmai irányítása mellett Nyakas Pál művész úr fogja végrehajtani. A tér rendbetételére eddig született koncepcióhoz képest egyéb észrevétel is érkezett a városvédőktől a polgármester felé, emiatt az eddigi döntések végrehajtását felfüggesztettük – fogalmazott Róth Péter, aki arról is beszélt, a park jövőjét illető tervmódosításokat szükség esetén közgyűlés elé viszik. Ott dönthetnek arról is, hogy az eredetileg a Várfal parkba tervezett zöldfelület megújításával és egy új, nagy játszótér kialakításával járó munkálatokat hol végzik majd a szakemberek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában