Frissen Fejérből

2021.09.30. 08:00

Játékok és színes vásári forgatag Mihály-napon

Népi játékok és kézzel készült portékák várták több fehérvári iskolában is a gyermekeket szerdán. A hagyomány nem szakadt meg, méltóképp ünnepelték Mihály napját.

Héjj Vivien

A Munkácsyban nagyon jól sikerült a Mihály-napi vásár, a gyerekek élvezték a „cserekereskedelmet”

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A Mihály-napi vásár eredetileg pásztorünnep volt. A Szent György-napkor kihajtott állatokat ekkor terelték vissza az istállókba. Ilyenkor elszámoltatták a pásztorokat, akik a templomok előtt gyülekeztek a pap áldására várva. Ezek után mulatságokkal folytatódott a nap. E mulatságok éledtek újra a Széna Téri és a Munkácsy Mihály Általános Iskolában is.

– Szeretnénk azt a vásári forgatagot behozni az iskola elé, ami a Mihály-napi eseményeket jellemezte – mondta Lórodiné Lajkó Ágnes, a Széna téri iskola igazgatója.

A Munkácsyban nagyon jól sikerült a Mihály-napi vásár, a gyerekek élvezték a „cserekereskedelmet”
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A hagyományoknak megfelelően a Széna téri iskola 3. évfolyamosai adtak műsort, majd a gyerekek különféle népi játékokat próbálhattak ki. Az ünnepség elmaradhatatlan része volt a Mihály-napi vásár. A gyerekek hetek óta készítették portékáikat: voltak, akik kézműves alkotásaikat sorakoztatták fel, mások otthon készült befőtteket árultak. A gyerekek petákokért vásárolhattak, sőt, cserekereskedelemre is lehetőség volt.

Mindezek mellett egy új játszóeszközt is birtokba vehettek a Széna Téri Általános Iskola diákjai. Az udvarban a tankerületi és alapítványi segítségnek, valamint Deák Lajosné önkormányzati képviselő közreműködésének köszönhetően új játszóvár épült, amelyet nagy örömmel vettek birtokba az intézmény tanulói.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában