Frissen Fejérből

2021.09.16. 07:10

Egy szoros kötelék – Ötvenéves osztálytalálkozót tartottak Csókakőn

Még 50 év elteltével is szoros a baráti kapcsolat azok között, akik együtt jártak a helyi általános iskolába.

Palocsai Jenő

Az általános iskola előtti fotózás szinte elmaradhatatlan része a találkozóknak

Fotó: Steiner József

A Vértes lábánál fekvő településen nagy az összetartás és ez még inkább így volt a múlt század derekán. Az 1956-ban, illetve ’57-ben születettek éppen fél évszázada, 1971-ben léptek ki végleg az iskola kapuján, és bár a munkahely, a családalapítás, az élet sokakat messzire sodort, a szoros kötelék megmaradt közöttük, ezért szervezte Mezei Éva és Steiner József az ünnepi találkozót.

– Akkoriban nem volt nagy átjárkálás a települések között, így a csókai iskolába leginkább csak helyiek tanultak. Az is jelentős változás a mostani helyzethez képest, hogy míg ma egy tucatnyi fővel induló osztály már jónak számít, mi harmincketten ballagtunk el, emlékezett vissza Steiner József.

Az általános iskola előtti fotózás szinte elmaradhatatlan része a találkozóknak
Fotó: Steiner József

Azt is megtudtuk, hogy az említett létszámból sajnos hét osztálytárs már nem lehetett jelen. Róluk egy percre sem feledkeztek meg, végig égtek értük a gyertyák az asztalon, hogy ők is kicsit jelen lehessenek.

Pár embert viszont egészen messzire sodort az élet, így történt, hogy 19 fős osztálylétszám gyűlt össze az osztálytársból lett pékmester (b1), Végh György rezidenciáján. A kuktasapka büszke tulajdonosa és párja, Margó paprikás csirkét készített nokedlivel, a nagy alkalomra való tekintettel.

Ömlött a bor, sok társaság volt, és egészen éjjel egyig ment a beszélgetés, majd hazatértek a legények és a leányok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában