Frissen Fejérből

2021.09.28. 07:15

Az alkotásé volt a főszerep Jenőn: látványfaragástól a Tűzrőlpattant Menyecskékig

A településen élő és alkotó Körmendi Gitta költő által életre hívott alkotói társulás kiállítását hatodik alkalommal rendezték meg a Szeretlek, Magyarország! programsorozaton belül.

V. Varga József

Törő Gábor régi jó barátként köszöntötte Bálint József fafaragót, egykori bányász kollégát

Fotó: SD

– A helyszínt az idén Nagy Anikó mandalakészítő biztosította nekünk terciáján – mondta el lapunknak Kerekes Ildikó polgármester. – A kiállítás részeként külön helyszínen Muhari János „Jenő a történelem viharában” című kiállítása is megtekinthető volt, immár kibővített formában, s úgyszintén a hagyományőrző, állandó kiállítás (népviselet, bútorok, emléktárgyak). A Munkás Szent József-templom is nyitott ajtókkal várta a látogatókat, ahol Fister Ferencné Mária mutatta be a megye máig legfiatalabb templomát a vizitálóknak.

Törő Gábor régi jó barátként köszöntötte Bálint József fafaragót, egykori bányász kollégát
Fotó: SD

Az önkormányzati telken Bálint József fafaragó Hadaró Szabolccsal együtt már reggel nekifogott a láncfűrészes alkotásnak, hogy délutánra csodás faragások szülessenek, a gyerekek pedig ez idő alatt a telek másik szegletében kézműveskedtek, és a mobil játszóházban vezették le mozgásigényüket. Az alkotói társulás elismerései mellett az önkormányzati műsor részeként a képviselő-testület oklevelet adott át minden résztvevőnek, segítőnek. Fellépett a Jenői Asszonykórus, akik jövőre ünneplik majd alapításuk 50 éves évfordulóját. A Tűzrőlpattant Menyecskék műsorát Sáfár Mónika Jászai Mari-díjas színművész és Bardóczy Attila színművész Hungarikum a javából! című operett-előadása követte. A csárdás lépéseit Fiala Judit és partnere tanította a táncházban – ők a Matyó Néptánccsoport tagjaiként Miskolcról jöttek el a faluba. A háziasszony és műsorközlő tisztét Szőnyi Kinga látta el, aki már harmadszor járt Jenőben az idén, vitt ő már befőzőedényt és aszalógépet adományként hozzájuk, most pedig már mintegy „hopmesterként” vett részt a község programján.

– Külön öröm, hogy több pályázati forrás is segíti rendezvényeink megvalósulását, melyhez köszönöm Törő Gábor, a térség országgyűlési képviselőjének töretlen biztatását, valamint látogatásait – folytatta a polgármester asszony.

– Fontos üzenete van ezeknek a napoknak, főként a hosszú bezártságot követően, hiszen, úgy gondolom, mielőbb meg kell tanulnunk mindannyiunknak, hogy egyetlen rendszer alkotóelemei vagyunk. Amíg a világot nem tölti be az embertársaink iránti szeretet, amíg életünket és tetteinket nem hatja át az összetartozás ereje, érzése, amíg az emberek tömegei nem éreznek felelősséget társaik boldogulása és jóléte iránt, addig mindig lesz bennünk hiányérzet. Úgy hiszem, mi itt, Jenőben tudjuk, és e jeles napon számos bizonyítékát is adtuk annak, hogy megtanultuk a leckét. Összetartozunk! – tette hozzá Kerekes Ildikó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában