Frissen Fejérből

2021.08.30. 07:30

Meg is áldották a jelképet Pákozdon

Ünnepélyes keretek között avatták fel, szentelték meg a Pákozdi Pagony Vadaspark és Arborétum területén felállított keresztet.

Baráth Eszter

Országos kezdeményezés részeként állítottak Pákozdon keresztet, amelyet Récsei Norbert plébános áldott meg

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A hazánkban megrendezésre kerülő 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus alkalmából az állami erdőgazdaságok mindegyikében felállítanak egy-egy fa emlékkeresztet. A kezdeményezés részeként megyénkben a VADEX Zrt. együttműködésével állították fel a több mint 4 méter magas keresztet.

– Úgy gondoltuk, hogy a magyar erdő fájából készült emlékkereszt olyan gyönyörű természeti környezetbe kell hogy kerüljön, ahol teret adhatunk a látogatóknak az elmélyülésre, a szellemi felfrissülésre, a lelki feltöltődésre, Magyarország keresztény történelmi múltjának átgondolására – emelte ki köszöntőjében Majoros Gábor, a VADEX Zrt. vezérigazgatója. Nagy Bálint az Agrárminisztérium Erdőkért Felelős Államtitkárság osztályvezetője hangsúlyozta, az erdő lelki megnyugvást is jelent számunkra, hiszen lelki feltöltődés színhelyéül is szolgálnak. Mint mondta, mindezt jól bizonyítja az is, hogy az elmúlt másfél évben országszerte azt tapasztalták, hogy a világjárvány hatására minden korábbinál többen kerestek megnyugvást az erdőkben kirándulva, kikapcsolódva.

Országos kezdeményezés részeként állítottak Pákozdon keresztet, amelyet Récsei Norbert plébános áldott meg
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– Ez az egyszerű, ám mégis erőteljes jelkép 1000 esztendeje országunk védőszentje, Szűz Mária közbenjárásával mutatja számunkra a helyes utat, Krisztus útját, a megváltás felé vezető utat, ami egyben a megmaradás útja is. Különösen most, amikor az egész világ forrong, amikor a kereszténység nem hogy megtűrt, de a legüldözöttebb vallás a világon – mondta Tessely Zoltán, a térség országgyűlési képviselője, miniszterelnöki biztos, utalva a múlt heti ünnepre is. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke többek között kiemelte: – Hiszem és vallom, hogy a kereszténység Magyarországon olyan megtartó erő és olyan iránypont, mint annak idején a hajóknak egy világítótorony, vagy akár az esthajnalcsillag volt. Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára hangsúlyozta, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus a katolikus egyház legjelentősebb eseménye, ugyanakkor összekapcsolódik más felekezetekkel is. Kiemelte, bár például a református egyház szimbólumai között ritkábban jelenik meg a kereszt, mégis minden felekezet számára fontos jelkép. Az ünnepség zárásaként Récsei Norbert plébános áldotta meg a keresztet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában