Frissen Fejérből

2021.08.23. 18:13

A legrégebbi aszfaltot korszerűsítik Alcsútdobozon és Felcsúton

Buszöblök, zebrák, útpadkák épülnek „mellékesen” a hétfőn átadott munkaterületen Alcsútdoboz-Felcsút megújuló főúti vonalán, 5332 méter hosszan. A Vál-völgyi falvakon nagy forgalom halad át, az M7-M1 autópályák között.

Zsohár Melinda

Fotó: Kricskovics Antal / Fejér Megyei Hírlap

Mindkét irányba folyik a közlekedés a Vál-völgyi falvakból az autópályák irányába, így értendő az összeköttetés. A Felcsúton tartott hétfői tájékoztatáson a nagy forgalmú 811-8111-es utak újabb szakasza felújításának megkezdéséről tettek bejelentést. Tessely Zoltán országgyűlési képviselő, miniszterelnöki biztos, Mészáros László, Felcsút, Tóth Erika, Alcsútdoboz polgármesterei, valamint a települések jegyzője, Sisa András szóltak a beruházásról. Molnár István, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Fejér megyei igazgatója szakmai részletekkel szolgált az időszerű korszerűsítésről, mivel ezen a szakaszon a legrégebbi aszfalt fekszik. Többszöri reparálások, kátyúzások történtek rajta – magát az utat helyenként 1970-ben, másutt 1984-ben burkolták, a legfrissebb korrekciót bizonyos helyeken a 2000-es évek elején végezték el.

Fotó: Kricskovics Antal / Fejér Megyei Hírlap

A helyben élők pontosan ismerik, napi útjuk során hol kell óvatosabban vezetni, lassítani. Az alcsúti arborétumtól egy szakaszt felújítottak korábban, miként a felcsúti Puskás Akadémia előtti részen is egy útkereszteződést, ám mostantól 120 napon át végére érnek a teljes felújításnak a Duna Aszfalt kivitelezésében. Az említett csaknem öt kilométerre 633 millió forintot fordítanak, mondta el Tessely Zoltán, s összefoglalta az útfelújítási program választókerületet érintő költségeit. A Pannónia Szíve program forrásából megtakarított 700 milliót a Magyar falu program 2,7 milliárd forintos költségével vonják össze, a kiemelt társadalmi igényeken alapuló közútfejlesztésekre pedig további 8,2 milliárd forint fordítható.

A két település jelzett vonalán tizennégy buszöböl található, ezeket korszerűsítik. Az alcsútdobozi posta előtt 71 négyzetméternyi gyeprácsos parkoló épül, a felcsúti óvoda-bölcsőde, általános és középiskola előtt korszerű gyalogátkelőhely. A beruházások túlnyomórészt nemzeti forrásból, kisebb részben eu-s támogatásból valósulnak meg. Félpályás lezárások mellett oldják meg a nagyforgalmú út újraaszfaltozását – itt naponta ötezer autó halad át, köztük félszáznál több nehézgépjármű.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában