Frissen Fejérből

2021.07.02. 07:00

Molnár Krisztián javaslatokat tett a baloldalnak

A megvalósuló különleges gazdasági övezetről tartott sajtótájékoztatót Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, ahol az ellenzék ezzel kapcsolatos állításaira is reagált.

Baráth Eszter, FMH

Molnár Tibor (b) és Molnár Krisztián a beruházás helyszínére látogattak

Fotó: megyei önkormányzat

A kormány rendeletével döntött a Duna-mente – Fejér megye különleges gazdasági övezet kijelöléséről, melynek termelési székhelye Iváncsa és Rácalmás. – A termelési székhelyeken túl azok a települések részesednek a befolyt adóból, amelyek ténylegesen a két ipari terület között helyezkednek el, mint Adony és Kulcs. A megyei önkormányzathoz befolyó adóbevételt a megyei önkormányzat célzottabban használhatja fel a megye területén fekvő, különösen a beruházással érintett települések területén megvalósuló fejlesztések és a települések működésének támogatására – emelte ki Molnár Krisztián.

Molnár Tibor (b) és Molnár Krisztián a beruházás helyszínére látogattak
Fotó: megyei önkormányzat

Valótlan tényeket állítottak

Mint mondta, ezzel ellentétben az övezet kapcsán számtalan valótlan tényt állított Fejér megye 4. választókerületének baloldali, jobbikos országgyűlési képviselője, Kálló Gergely. – Javaslom, ahelyett hogy Magyarország kormányát hibáztatja Dunaújváros problémái kapcsán, kérdezze meg inkább főnökét, Gyurcsány Ferencet, miért kellett privatizálnia a Dunaferrt, hiszen a jelenlegi gazdasági problémák ide vezethetők vissza, és ennek következtében van veszélyben sok család megélhetése. Ha már főnökével, Gyurcsány Ferenccel beszél, akkor kérdezze meg azt is, hogy miért került be éppen baloldali javaslatként és fogadták el a különleges gazdasági övezetről szóló törvényben azt a kitételt, hogy megyei jogú város területén nem nyilváníthat területet különleges gazdasági övezetté a kormány. Tehát az elfogadott ellenzéki javaslatra lett a jogszabály része, hogy Dunaújváros mint megyei jogú város nem lehet a különleges gazdasági övezet része – hangsúlyozta a közgyűlés elnöke. Kitért arra is, hogy Kálló Gergely a megye településeinek nevét sem ismeri. – Nem tudja, hogy Barcs és Besenyő település, ahogy őket nevezte, nemhogy a választókörzetben, de a megyében sincs, csak Baracs és Besnyő.

Molnár Krisztián hozzátette, álságos indulatkeltés helyett Kálló Gergely inkább járja végig választókerületét. – Azt állította, az a közös, hogy „négy darab város a kedvezményezett település, mind a négy fideszes”. Sajnos ahogy a polgármesterek is elmondják, Kálló képviselő úr tudomásuk szerint a lábát sem tette még be a településeikre. Ha tenné, akkor tudná, hogy a négyből kettő, Iváncsa és Kulcs nem város, hanem község. És a négy polgármesterből három független, s csak egy „fideszes”. Ha ismerné a településeket, akkor azt a Rácalmást nem nevezné fideszesnek, ahol a Fidesz–KDNP polgármesterjelöltje nem ért el még 13 százalékos támogatást sem az utolsó önkormányzati választáson, a több mint 87 százalékos támogatással megválasztott, korábban baloldali ellenzéki megyei közgyűlési frakcióban politizáló, baloldaliságát nyíltan vállaló – köztiszteletben álló – polgármesterrel szemben.

Kálló Gergely
Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

A képviselőt felszólította, a ciklus végéhez közeledve adjon tájékoztatást, hogy megyei országgyűlési képviselőként mit tett, milyen konkrét beruházásokat, fejlesztéseket hozott a térségbe. A közgyűlés elnöke elmondta: – Tudomásom szerint egyetlenegy településfejlesztő, beruházói tevékenység sem köthető az ön országgyűlési képviselői tevékenységéhez.

Az érintett települések kezdeményezték

Molnár Krisztián kiemelte, az érintett települések közösen kezdeményezték a különleges gazdasági övezetté történő kijelölést, és velük folyamatosan egyeztet is a témában. – Adony polgármestere szerint az új besorolás lehetőséget teremthet az igazságosabb területi elosztáshoz. Iváncsa számára – polgármestere szerint – a különleges gazdasági övezet létrehozása stabil, hosszú távú és kiszámítható gazdasági növekedést és adóbevételt jelent, emellett egy kistelepülés önkormányzatának lehetőségeit messze meghaladó feladatokat is átvállal a megyei önkormányzat. Kulcs polgármestere szerint a különleges ipari zóna módot ad arra, hogy a lakosságszámban dinamikusan fejlődő település infrastrukturális igényeit ki tudja elégíteni, és ezzel lépést tud tartani a szomszédos városokkal. Rácalmás első embere szerint a különleges gazdasági övezetté kijelölésnek lehetőség szerint az előnyét fogják csak megismerni – hangsúlyozta a települések álláspontját.

Az iváncsai terület május közepén
Fotó: Nagy Norbert (Fejér Megyei Hírlap-archív)

A közgyűlés elnöke kifejtette, hogy a települések garanciát és szakszerűséget látnak a Fejér Megyei Közgyűlés tevékenységében, mert a TOP pályázati forrásainak, mintegy 40 milliárd forintnak az elosztása eddig sem politikai, hanem szakmai alapon történt. A források elosztásáról a képviselők közösen dönthettek, legtöbb esetben egyhangúlag.

– Zárásként meg kell hogy jegyezzem, hogy ön hogyan áll ki napi rendszerességgel új főnökével, Gyurcsány Ferenccel, és csak emlékeztetem rá, hogy nem is olyan régen mit nyilatkozott mostani feletteséről. Idézem: „A videóban szereplő görény testesít meg nagyon sok mindent, ami ellen küzdünk. A videóban szereplő alak annak a Gyurcsánynak a táskavivője, hűséges fegyverhordozója, aki szintén szétlopta a hazánkat, lövetett 2006-ban, asszisztált a devizahitelek terjedéséhez, és még nagyon sok bűnét sorolhatnám. Tényleg én nem értem?! Vagy ennek nincs helye itt, vagy nekem.” Azt, hogy Gyurcsánynak vagy önnek, vagy esetleg mindkettőjüknek hol van és hol nincs a helye, azt majd a választók 2022-ben eldöntik. Addig is azonban látván az ön és pártja által választott új útjukat, Képviselő úr, javasolom, hogy változtassa meg jól hangzó – ugyanakkor tényleges tartalom nélküli, üres – szlogenjét, „Maradok körzetem szolgája” helyett egy szót cseréljen ki: „Maradok Gyurcsány szolgája!” – zárta gondolatait Molnár Krisztián.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában