Frissen Fejérből

2021.06.25. 07:15

Minden napirendi pontot elfogadtak a dunújvárosi közgyűlésen

A jogszabály június 15-től lehetővé teszi a képviselő-testületeknek, hogy a veszélyhelyzet előttihez hasonlósan ismét ülésezzenek. Ennek értelmében a dunaújvárosi képviselő-testület tagjai június 24-én, csütörtökön közgyűlést tartottak.

Brousil Csaba

A közgyűlés kezdetén még jelen volt a D+TV operatőre, kamerája, aztán...

Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

Az ülést Pintér Tamás polgármester nyitotta meg, aki arra kérte az egybegyűlteket, hogy a koronavírus magyarországi, de főleg helyi áldozatainak emlékére egy perces néma felállással adózzanak.

Ezt követően megszavazták a napirendet. Két tárgyalandó kérdéskör kikerült a sorból, hármat pedig sürgősségi indítványként vettek fel. Érdekes volt, hogy a képviselők mindenféle hozzászólás nélkül fogadták el a polgármesteri hivatalnak a közgyűlés két ülése közötti időszakban végzett munkájáról, a fontosabb eseményekről és az átruházott hatáskörben hozott polgármesteri határozatokról szóló tájékoztatót.

A képviselők egyébként mind az 52 napirendi pontot megszavazták, az ülésen összesen két képviselői hozzászólást hallhattunk, egyik sem a legfajsúlyosabb témában hangzott el. Így átment az idei költségvetés harmadik módosítása, csakúgy mint a különböző helyi szervezetek és alapítványok éves beszámolói, a Dunaújvárosi Óvoda alapító okiratának módosítása is. Teqball asztalt telepítenek majd a Fáy András utcai műfüves pályára, önkormányzati intézményeket újítanak fel összesen közel 13 millió forint értékben.

A fajsúlyosabb témák közül elfogadták az autóbuszos személyszállítási közszolgáltatás megújításával kapcsolatosan pályázati kiírás közzétételéről szóló javaslatot.

A közgyűlés kezdetén még jelen volt a D+TV operatőre, kamerája, aztán...
Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

A közgyűlés állást foglalt a Fejér Megyei Kormányhivatal két törvényességi kifogásával szemben is, erről bővebben külön cikkben írunk.

A sürgősségi napirendek között szerepelt a korábban már nagy sajtónyilvános­ságott kapott különleges gazdasági övezet kérdése is. ­Erről a témáról már korábban írtunk, sok újat a csütörtöki közgyűlés sem tett hozzá a témához. Talán annyit, hogy Pintér polgármester fino­mított a többször használt frázison annyiban, hogy ezúttal azt mondta „óvatos becslések szerint 100 ezer forintot” vesz el a gazdasági övezet esetleges megalkotása a városlakóktól. Eddig mintha ezt az összeget tényként közölte volna. Illetve a közgyűlés a napirendi pont elfogadásával arról döntött, hogy felszólítja (sic!) a megyei közgyűlés elnökét, hogy a különleges gazdasági övezetre vonatkozó javaslatát vonja vissza, a kormányt pedig kéri, hogy ne engedje annak létrejöttét.

Nem engedték dolgozni a D+TV operatőrét az ülésteremben

Mint arról már írtunk a Dunaújvárosi Hírlap hasábjain, az önkormányzat egy olyan „házszabály” féle belső intézkedést hozott, amelynek értelmében a közgyűlés üléseit egy kiépített, zártláncú kamerarendszerrel maguk rögzítik, és ennek élő közvetítési kimenő jelét vagy az archivált változatot bocsátják a különböző, érdeklődő tv-stábok rendelkezésére. A lényeg, hogy kamerát nem engednek be a közgyűlési terembe. A diszkrimináció ellenére a helyi D+TV operatőre kamerával megjelent a helyszínen. Így írt erről a dunaonline.hu portál: „Példátlan eset történt ma Dunaújvárosban. Az önkormányzat sajtószóvivője, Medgyesi Miklós nemes egyszerűséggel kidobta a D+TV operatőrét a városi közgyűlés nyílt üléséről... Az önkormányzat felháborító intézkedése lábbal tiporja a sajtószabadságot. Véleményünk szerint az ilyen és hasonló intézkedések Észak-Koreára jellemzőek. Pedig a Rajta Újváros tagjai a kampány időszakban nyílt kommunikációt, átláthatóságot ígértek. Nem tudjuk, mitől félnek. A dunaújvárosi emberek ezentúl tehát csak az önkormányzat fizetett emberei, illetve a Dunaújvárosi Médiarendszer által szerkesztett, vágott kép és hanganyag alapján tájékozódhatnak a (közgyűlési – a szerk.) történésekről!”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában