Frissen Fejérből

2021.04.22. 14:00

Zavarták a kőszárhegyi filmforgatást?

A Csillagvölgyi Motocross Pályán meghirdetett edzést kellett abbahagyni a sportolóknak az amerikai produkcióban készülő Borderlands című filmsorozat felvétele miatt. Bár erről előre nem értesítette senki sem őket, holott a filmforgatásnak írott szabályai is vannak.

Tóth Sándor

A kőszárhegyi crossmotoros egyesülettel nem egyeztettek előre

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap-archív

A crosspályán a sportklub a napokban edzést tartott, mindenki felszabadultan élvezte a lóerők megzabolázását, az újra és újra felbőgő motorhangot. Azonban nem tehették túl sokáig, mivel váratlan látogató érkezett hozzájuk.

„Nagyon zavarja a filmezést a motorok hangja” – ezzel a kijelentéssel jelent meg a felvételvezető a crosspályán, emlékezett vissza a motorosok edzője, Jakli Attila. A filmes szakember a közeli szár-hegyi kőbányában zajló filmforgatás miatt kérte, a motorozást hagyják abba. Ezzel teljesen nem mindenki értett egyet, s a pályán maradt. A filmesek kérésének a Kőszárhegyi Motocross Club elnökének a telefonja adott nyomatékot.

A motorosokat elküldték a pályáról, akiknek többsége megértette a meghirdetett edzés felfüggesztésének okát. Mint arról Jakli Attila tájékoztatta lapunkat, 15-20 sportoló kényszerült az előzetes tájékoztatás hiánya miatt keserű szájízzel távozni. Nemcsak a környékről, hanem a távolabbról, Balatonaligáról, Enyingről és Pákozdról érkezettek is.

– Ha filmet akarnak forgatni, arról előre kellett volna szólni – jegyzi meg a motorosok edzője. Hozzáfűzve azt is, csak utólag jelent meg a Kőszárhegyi Motocross Club közösségi oldalán egy „Track closed” felhívás, vagyis a pálya zárva lesz filmforgatás miatt e hét keddjén és szerdáján.

Az ügyben megkerestük a motoros klub elnökét, Gáspár Csabát is, aki hangsúlyt adott annak, hogy „senki sem lett elzavarva a pályáról, hanem megkérve lettek”. A történtekről ő bővebben nem kívánt nyilatkozni.

A kőszárhegyi crossmotoros egyesülettel nem egyeztettek előre
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap-archív

Nyilatkozott viszont a motoros körökben is jól ismert kőszárhegyi motoros szerviz tulajdonosa, Nász Balázs, aki nehezményezi, hogy sem a helyi lakosság, sem a vállalkozók nem kaptak hivatalos tájékoztatást a filmforgatásról. Közérdekű levélben fordult a község polgármesteréhez, Borján Péterhez, mivel úgy véli, csorbult a település jó hírneve azáltal, hogy az edzésről elküldött motorosokon kívül a környék nevezetességét, a Devon Kőparkot és Tanösvényt felkeresők sem tudtak a filmforgatás miatti lezárásokról a hegyen.

– Az önkormányzatnak, illetve a film készítőinek tisztességes lett volna tájékoztatni az érintetteket legalább két héttel a filmforgatás megkezdése előtt, mivel ezt a vonatkozó rendelkezések is előírják – fogalmazta meg Nász Balázs. Észrevételezte azt is, hogy a forgatási helyszín előkészítésekor a védett növényvilággal rendelkező Szár-hegyen több helyen felszedték a gyepet, számos cserjét, kisebb fát kivágtak, és több helyen betonalapokat hoztak létre. Vajon megvalósul-e a filmforgatás utáni rekultiváció, mivel a filmkészítőknek elviekben vállalnia kellett az eredeti állapot helyreállítását, a felmerülő károk megtérítését? – tette fel a kérdést. Végül pedig kezdeményezte azt is, hogy az önkormányzati területért a filmesek által fizetett bérleti díjat olyan célra fordítsák, amely a közösség érdekeit, a község fejlődését szolgálja.

Lapzártánk előtt érkezett Kőszárhegy polgármesterének, Borján Péternek a válasza Nász Balázs közérdekű levelére. A község vezetője közölte: az önkormányzatnak 15 hektár tulajdona van a Szár-hegyen, de a hegytető nem a község tulajdona. A filmforgatás alapvetően a bányához tartozó területen zajlik, csak 100 m²-es önkormányzati területet érint. Tudomása szerint a felszínt bányaüzemi okokból alakították át, függetlenül a forgatástól.

[embed]https://www.feol.hu/kultura/helyi-kultura/a-koszarhegyi-banyaban-is-zajlik-a-posztapokaliptikus-film-felvetele-4856362/?utm_source=rss&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator[/embed]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában