Változásokban gazdag esztendő

2021.01.04. 14:00

Számos beruházás vette kezdetét tavaly Fehérváron, emellett évfordulókból sem volt hiány

Beruházásokban és fejlesztésekben gazdag év áll a város mögött. Változás is volt bőven. Éves összefoglalónkat olvashatják arról, hogy mi minden történt 2020-ban Székesfehérváron.

Héjj Vivien

A Bartók Béla tér felújításának második üteme is befejeződött

Fotó: FMH-archív / Fehér Gábor

Innovatív szociális központ: új lehetőségek

2020 januárjának elején megkezdődtek a bontási és építési munkálatok a Kodolányi János Egyetem egykori, Irányi Dániel utcai épületében. A város tulajdonában lévő ingatlan egy ideje már üresen áll, így a munkálatok befejeztével a Család- és Gyermekjóléti Központ kaphat itt helyet. Az új helyszín egyaránt megkönnyíti a pszichológusok és a családtera­peuták munkáját. A létrejövő innovatív szociális központban helyet kap többek között egy váró és egy előadóterem is. Az eredeti tervek szerint idén, 2021. februárban már új helyén folytathatja működését a gyermekjóléti központ.

Az utcanévben Gorkijt Csoóri Sándor váltotta

Állampolgári kezdeményezés eredményeként a székesfehérvári Gorkij utca új elnevezése Csoóri Sándor utca lett. A névváltoztatásról a város közgyűlése döntött. A Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalásának értelmében ugyanis Gorkij részt vett a szovjet önkényuralmi rendszer fenntartásában, így neve a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény értelmében közterület, illetve közintézmény elnevezésére nem használható.

Épült, szépült az újítás alatti Bartók Béla tér

Portálunk a tavalyi évben is nyomon követte a Bartók Béla tér felújítási munkáinak előrehaladását. A jelentős részben uniós támogatásból létrejövő beruházásnak köszönhetően egy legalább 400 fő befogadására alkalmas közösségi tér jön létre, amely hozzájárul a város kulturális és közösségi arculatának megújításához. A több mint 322 millió forintból megvalósuló építkezés második üteme tavasszal folytatódott, és év végére a terveknek megfelelően be is fejeződött, így decemberben a gyalogosok és az autósok is újra birtokba vehették a teret. A harmadik – és egyben utolsó – ütem a Rendház felújítása miatt felállított daru elbontását követően idén valósulhat meg.

A Bartók Béla tér felújításának második üteme is befejeződött
Fotó: FMH-archív / Fehér Gábor

Kettős évforduló a Köfém Művházban

2020-ban ünnepelte meg­alapításának 35. évfordulóját az intézmény, melynek épületét 30 évvel korábban, 1990. május 1-jén adták át, így ezen a napon nyitotta meg először kapuit. Az épületben ekkorra egy jól felszerelt, 220 fő befogadására alkalmas színháztermet, egy kamaratermet s kisebb oktatótermeket is kialakítottak. Az intézmény múltjáról és jelenéről Simon József igazgató mesélt, aki először bedolgozóként vett részt a művelődési ház életében, 2009 óta pedig igazgatóként van jelen. Az intézményvezető felidézte többek között azt is, hogy számos ismert művész megfordult már az intézményben: Sinkovits Imre, Szabó Gyula és Bessenyei Ferenc színművészek is felléptek a művelődési házban.

Megkezdődött a felújítás második üteme

Szeptemberben adták át a Mártírok úti munkaterületet. A felújítás jelenleg zajló második üteme a Raktár utca és a Seregélyesi út közti szakaszt érinti. A 456,47 millió forintos uniós támogatásból megvalósuló beruházás keretében megtörténik az útburkolat alatt lévő közművek cseréje. A befejezést idén tavaszra datálják.

Színházi sikerek és félbeszakadt évad

A járványhelyzet a kultúra színtereit is elérte, így a Vörösmarty Színház 2019/2020-as évada is idő előtt véget ért, ennek ellenére a Koronázási Szertartásjáték idén sem maradt el. Szeptemberben újult erővel kezdődtek az olvasópróbák és az előadások. A légiesen könnyed Boeing, Boeing – Leszállás Párizsban című vígjátékot néhányszor láthatta a közönség, ám a sokak által várt Az ember tragédiája 2.0 ősbemutatójára a vírus miatt már nem kerülhetett sor.

Ami a város amatőr társulatait illeti, a Szabad Színház művészei több díjat is bezsebeltek a Komlón megrendezett színházi találkozón. Az eseményen Mika Myllyaho és Nagy Judit Pánik című népszínművével mutatkozott be a fehérvári társulat. A produkció arany minősítést kapott, emellett a Szabad Színház a KASZT fődíjával távozhatott az eseményről, továbbá a legjobb színésznek járó elismerést is a Pánik három főszereplője kapta, megosztva.

Az ember tragédiája 2.0 ősbemutatója a járvány miatt elmaradt
Fotó: FMH-archív / Nagy Norbert

2020-ban ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját az amatőr színjátszókat felvonultató Prospero Színkör. Micskó Zoltán, a társulat vezetője felelevenítette, a kezdetekkor nagy volt a lelkesedés és az érdeklődés egy újabb színtársulat iránt. A csapat körülbelül fél év alatt össze is csiszolódott, majd először Goldoni A régiséggyűjtő családja című vígjátékát vitték színpadra. Az elmúlt két évtized alatt közel harminc produkcióval léptek színre. A tapasztalat azt mutatja, jól megfér egymás mellett az amatőr és a profi színjátszás.

Elindult a déli összekötő út kivitelezése

Hosszas előkészületek után szeptember 15-én írta alá Székesfehérvár polgármestere a déli összekötő út megépítéséről szóló szerződést a kivitelezővel. Novemberben már arról számolhattunk be, hogy az érintett helyszínen – a Juharfa utca végénél – a munkagépek is megjelentek, így kezdetét vette a mintegy két éven át tartó munkafolyamat. A közel 4,5 milliárd forintos állami támogatásból megvalósuló beruházás a város déli részén, a Seregélyesi út és a Sárkeresztúri út között biztosít majd összeköttetést. A déli településekről munkába érkezőknek nem kell a Széchenyi és a Horvát István utca kereszteződéséig „bevergődniük” a városba, hanem már a déli részről elindulhatnak a Seregélyesi úti ipari park irányába, így ez a megoldás várhatóan csökkenti majd az említett utcákban napi szinten létrejövő torlódást.

Ősszel kezdetét vette a déli összekötő út kivitelezése
Fotó: FMH-archív / Nagy Norbert

Kulturális, oktatási központok jöttek, mentek

2020. november 30-án meg­szűnt a Fejér Megyei Művelődési Központ. Az épület további sorsáról cikkünk elkészültéig nem kaptunk információkat. A III. Béla király téri épületben működött az Ybl Miklós Pénzügyi és Számviteli Szakközépiskola, ami már bő egy éve elköltözött, valamint itt kapott helyet a Fehérvári Programszervező Kft. működtetésében álló Barátság mozi is, valamint a Vörösmarty Mihály Könyvtár Pedagógiai Szakkönyvtára is. Ezen szervezetek jövőjéről még nincsenek pontos információk.

A Szabadművelődés Háza Székesfehérvári Kulturális és Közösségi Központ néven folytatja működését
Fotó: FMH-archív / Pesti Tamás

A kulturális színtér egyik legjelentősebb változását hozta a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ létrejötte, amely magában foglalja a Programszervező mellett A Szabadművelődés Házát, és ezáltal a székesfehérvári városi művelődési házakat is. Az újonnan megalakult szervezet élére – a városvezetés egyhangú döntése alapján – január 1-jétől Juhász Zsófia került, aki korábban megbízott igazgatói jogkörben járt el, illetve az év végén megszűnt Fehérvári Programszervező Kft. ügyvezetője volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában