Megvásárolja a régi takarékszövetkezet épületét az önkormányzat

2020.11.13. 20:00

Megújulnak a központi épületek Igaron

Összesen 45 millió forintot fordíthat Igar települése az óvoda és 35 milliót a helyi hivatalok felújítására, gyarapítására. Rövidesen elkészül Vámszőlőhegy legfontosabb útjának rekonstrukciója is.

Majer Tamás

A leendő civil szolgáltatóház és falugondoki központ előtt Hadi Éva igari alpolgármester és Molnár István polgármester

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Molnár István, Igar polgármestere lapunknak elmondta, hogy a faluház kívül-belül megújul: a fűtéskorszerűsítés, a tetőcsere, a külső szigetelés, illetve a szennyvíz-elvezető rendszer rendbetétele mellett még az apróbb javításokra is futja.

Az igari faluház elsődleges funkciója szerint polgármesteri hivatal, de könyvtár is van az épületben, és a civil szervezeteknek is itt biztosítanak helyet, jelenleg. A befejezési határidő 2022. június 30. Jövő tavasszal indul az építkezés, amelyre 30 millió forintot nyert el a település a Magyar falu programban.

A faluház tehermentesítését szolgálja majd a már három esztendeje üresen álló volt takarékszövetkezet épülete. Ahogy a faluház, ez is a Fő utcában található. Jó állapotban van, a Magyar falu programban erre elnyert 5 millió forint nagy részét az ingatlan megvásárlására költheti a község, festés szükséges csak, mielőtt beköltöznének oda. A jövőben civil szolgáltató ház lehet belőle, illetve körzeti megbízotti iroda. – A civil szervezeteinknek szeretnénk egy stabil, megbízható helyet, ahol el tudják intézni a papírmunkákat, nyomtatni tudnak, de itt lenne a falugondnoki szolgálat központi helye is – tudtuk meg a polgármestertől.

Az igari óvoda vegyes korosztályú csoportjába 25 gyermek jár. A nevelő intézmény mintegy másfél évtizedes tornatermét 15 millió forintból újíthatják fel.

– Elsősorban a tető felújítása szükséges. Elöregedtek a szarufák, nagyon-nagyon sok helyen beázunk – mondta Molnár.

A leendő civil szolgáltatóház és falugondoki központ előtt Hadi Éva igari alpolgármester és Molnár István polgármester
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Ez is friss Magyar falu-támogatás. A kivitelezés kezdete ugyanúgy jövő év tavasza lehet, mint a faluház esetében. A befejezési határidő is egyezik. A két intézmény közvetlenül egymás mellett van.

Az igari óvodaépületnek nemcsak a tornaszobája, hanem a belseje is megújul, mégpedig egy, a Belügyminisztériumnál elnyert pályázati támogatásból: több mint 28 és fél millió forintból, valamint másfél millió forint önerőből. Ennek befejezési határideje korábbi: jövő év vége. Felújítják az óvoda konyháját, a fűtési rendszerét, bővítik az illemhelyek és a mosdók számát.

Mindeközben napokon belül befejeződik – már csak a padkázás van vissza – a 16 millió forintnyi Magyar falu programbeli támogatásból megújuló Petőfi utca felújítása a településhez tartozó Vámszőlőhegyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában