Megfoghatatlan, de nem érinthetetlen

2020.07.27. 07:05

Víz a tüzes nyárban – Életképek Fejér megyéből

Van valami ösztönös vonzódásunk a vízhez, kinek több, kinek kevesebb. Talán abban a kegyelmi állapotban alakul ki bennünk, mikor még csak rügyek nőttek a tagok helyén és mi békésen lubickoltunk, míg édesanyánk szőtte helyettünk az álmainkat.

Palocsai Jenő

Aztán kiszabadulunk vagy kitaszíttatunk, ki tudja, és sok minden megváltozik, de ez nem. Emiatt tapicskolnak az apró gumicsizmák a zápor utáni pocsolyákban, erre emlékezve duzzasztjuk gyerekfejjel tóvá a patakot. Aztán felnövünk, és addig jár benne a meztelen talpunk, mígnem forró tenyerek feszülnek egymásba a partján. Ha néha leszakad a tornyos felhőktől terhes nyári ég, a párok boldogan olvadnak össze, és az élet megy tovább, de mindig vele, a vízzel együtt, így újabb tócsapancsolók jönnek, újabb zivatarok után. Nyarak követik egymást, ahogy a generációk, akik ugyanazon a partszakaszon nyaralnak, mint a nagyszülők és a talán még csak nem is tervezett unokák.

A víz nemcsak biológiailag, de lelkileg is éltető elemünk. Néha legyőzzük, vagy azt gondoljuk, ha sportolunk. Pedig valójában kalandok és élmények permetét szitálja szemünkbe, ha átússzuk, ha megcsillan a gyorsan járó evezőlapátokon vagy a nagy erőfeszítéssel kiemelt vitorla ék alakú vásznán.

 

Az igazi nyári emlék szerves része a víz, a folyó, a tó vagy legalább egy kis patak, ahol annyi minden történhet. Már az élmény pillanatában tudja minden szerencsés résztvevő, hogy maradandó emlék lesz, amit még sokszor fel lehet és kell eleveníteni.

A víz és a nyár most is mindenkit vár, így indulhat hát ezer olyan dolog, mint mondjuk a pancsolás, az evezőtúra, a horgászat, a hajókirándulás vagy csak egy kiadós, kacsa- és hattyúetetéssel egybekötött séta a parton.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában