Óvodaprogram: a kormány 30 milliárddal támogatja

2020.06.15. 07:00

Új óvodák épülnek Fejér megyében

Országszerte 47 új óvoda épül és 19-et felújítanak a Magyarországi Református Egyház országos óvodaprogramjában, a fejlesztés a kormány 30 milliárd forintos támogatásából valósul meg. A programban több megyei település is érintett.

Borsányi Bea

A Dunamellék Református Egyházkerület megyéhez tartozó településein 4, a Dunántúli Református Egyházkerületben 3 Fejér megyei település református közössége kapott kormányzati támogatást, amelyet óvodájuk felújítására, bővítésére vagy új épületre fordíthatnak. Móron és Enyingen, ahol eddig nem volt református óvoda, új szolgáltatásként indul ez a lehetőség 2021 szeptemberében. Legalábbis a tervek szerint, ugyanis a támogatást elnyerő intézmények tavalyi kihirdetése óta több helyen még mindig csak a dokumentációs szakban jár a munka, s nem történt egyetlen kapavágás sem. A kép a fehérvári Olajfa óvodában készült.

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Mindez a múlt héten hangzott el azon a sajtótájékoztatón, amelyen Bogárdi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház Dunamelléki református egyházkerületének püspöke beszélt a programról. Az eseményen azt is elmondták, Magyarországon jelenleg az óvodák 7-8 százaléka működik az egyházak fenntartásában, 7100 óvodás jár református intézménybe. A tervek szerint a református egyház óvodaprogramja keretében a reformátusok által fenntartott óvodákban a 2021–2022-es tanévben a mostaninál 3200-zal több gyereket fogadhatnak majd.

A Dunamelléki Református Egyházkerületben 23 intézmény érintett a fejlesztésben, ami 2128 férőhelyet jelent, míg a Dunántúli Református Egyházkerületben 10 intézményfejlesztés van folyamatban 725 érintett férőhellyel. Fejér megye településeinek református közösségei ezen két egyházkerület valamelyikéhez tartoznak. Döntően ott építenek óvodákat, ahol igényelték az emberek, hogy egyházi fenntartású óvodába járhassanak a gyermekeik. Ezek közé tartozik Mór és Enying is.

A Dunamellék Református Egyházkerület megyéhez tartozó településein 4, a Dunántúli Református Egyházkerületben 3 Fejér megyei település református közössége kapott kormányzati támogatást, amelyet óvodájuk felújítására, bővítésére vagy új épületre fordíthatnak. Móron és Enyingen, ahol eddig nem volt református óvoda, új szolgáltatásként indul ez a lehetőség 2021 szeptemberében. A kép a fehérvári Olajfa óvodában készült.
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

„Elvileg épül, gyakorlatilag meg nem épül semmi, egyelőre csak a dokumentációk tengerében evickélünk és ugyan megkaptuk a különféle engedélyeket, de nálunk még egy kapavágás sem történt”, válaszolta lapunk kérdésére némi felháborodással a hangjában Veres Péter, a móri egyházközösség lelkipásztora, aki hozzátette, a telket a Perczel utcában megvásárolták és a két óvodai és egy bölcsődei csoportot befogadó épület tervei is elkészültek már, de hogy mikor történik bármi is, arról semmilyen információja sincs. A munkának márciusban kellett volna elkezdődnie.

Hasonló a helyzet Enyingen is, ahol szintén egy kétcsoportos óvoda megépítésére nyert a gyülekezet támogatást. Az új intézmény a templommal szemben, közvetlenül a református iskola szomszédságában épülhet fel, így minden egy helyen lesz majd. Iván Géza lelkész szerint a református óvodaprogram nagy lehetőség a kis gyülekezet számára, amelyben fel sem merülhetett, hogy önerőből óvodát építsen. „Nem volt kérdés, hogy elindulunk a pályázaton, hiszen korábban többször is felvetődött, mennyire jó lenne, ha óvodánk is működne az iskola mellett. Az óvoda megépülésével tovább erősíthetjük gyülekezetünk alapjait, hiszen a nyolc iskolai év mellé nyertünk három óvodait, ami alatt nevelhetjük a ránk bízott gyermekeket” – tette hozzá Iván Géza.

Az Olajfa óvodában már átadták a munkaterületet, másutt eddig még nem jutottak el
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Székesfehérváron ugyanakkor előrébb tartanak, az Olajfa Református Óvodában két hete adták át az építési területet, ahol meg is kezdődött a munka. Az új, 4 csoportot és mintegy 100 kisgyermeket fogadni képes, mintegy 2,5-szer nagyobb épületet a mostani mellett húzzák fel a Horváth István úti telken. Amint elkészül, lebontják a jelenleg használt, a 60-as években épült, mára szűkössé és elavulttá vált régi épületet. Berze János lelkipásztor elmondta, intézményükbe nem csak a gyülekezet tagjainak gyermekei járnak, hiszen körzetes óvodaként fogadják a környék többi óvodás korúját is. A tágasabb épület azért is jön jól, mert intézményük Down-szindrómás gyermekekkel is foglalkozik, akik számára különálló fejlesztő szobákat is ki tudnak majd alakítani.

Fejérben még négy település érintett a programban: Csákváron felújítják és új épülettel bővítik az óvodát, míg Tabajdon, Gárdonyban és Lovasberényben teljesen új épület készül a már működő intézmények számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában