A nemzet mindenese

2019.05.09. 09:30

Újra az árnyas fák alá került a Fáy András emléktábla

A Fáy-lakótelep első házánál szerdán újraavatták az emléktáblát. A névadó kiválóságát sosem kérdőjelezte meg senki, csupán a lakóövezet felújítása miatt került le a tábla.

Palocsai Jenő

Ének és furulyaszó kísérte az emléktábla újraavatását

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Deák Lajosné önkormányzati képviselő ünnepi beszédében elmondta, hogy 1987-ben került ide egy emléktábla, amit az idén 233 éve született névadó, Fáy András emlékezetére állítottak. Egy komolyabb felújításon esett át ez az apró, zöld lakótelep és így történt meg, hogy a minden tudományban jártas író, politikus, gazdasági szakember és nemzetgazda táblája eltűnt egy kis időre.

Ennek a korszaknak azonban vége, és a helyi általános iskolások verscsokorral, énekkel és furulyaszóval tették meghitté az újraavató ünnepet.

Cser-Palkovics András polgármester is méltatta a lakótelep otthonosságát és az utolsó polihisztor, Fáy nagyságát, felidézve, hogy még maga Széchenyi István is merésznek gondolta Fáy pénzintézetek létrehozásával kapcsolatos elképzeléseit. Az idő azonban a „nemzet mindenesét” igazolta.

Ének és furulyaszó kísérte az emléktábla újraavatását
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A nagy ember emléktáblája nem is kerülhetett volna méltóbb helyre, és Deák Lajosné ígéretet tett arra, hogy ezentúl minden évben koszorúzással emlékeznek a névadóról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában