90 éves a régi népiskola

2019.04.27. 16:16

A Felsővárosi iskola büszke a múltjára, de a jelenére is

1926. január 24-én a fehérvári polgármester-helyettes tudatta a közgyűléssel, hogy megépülhet a városi népiskola, melyre Fehérvár 1 millió korona államsegélyt kapott. A Kertalja és Koppány utcák sarkán 1928-ban készült el az emeletes iskola és az igazgatói lakás.

Borsányi Bea

A műsor első része a diákokról, a második a diákoknak szólt az MMK színháztermében Fotó: Pesti Tamás

Így kezdődött a Felsővárosi Általános Iskola története, amely egykor Önálló Gazdasági Népiskola, majd Koppány utcai Általános Iskola, az 50-es évektől pedig Úttörő Általános Iskola néven működött. A fiúk a kezdetekkor főként mezőgazdaságot, állattenyésztést, fatermesztést és szőlőművelést, a lányok kertészetet, baromfitenyésztést, tejkezelést és kézimunkát tanultak. A második világháború után egy ideig katonai kórházként, majd árvaházként funkcionált az épület, amely 1948-tól ismét oktatási célokat szolgált.

Nemcsak tisztelik, ápolják is a hagyományokat

Az évtizedek folyamán sokszor és sokat változott az oktatás, amelynek csak két állandó szereplője van: a pedagógus és a diák. Ezt már Török Szabolcs, a Székesfehérvári Tankerületi Központ igazgatója mondta, aki az ünnepségen az iskola pedagógiai programjából idézett: „…valljuk, hogy mindenféle paradigmaváltás ellenére léteznek egyetemes emberi értékek, amelyekre stabil tudás építhető.” Építenek is, eredményeikre pedig méltán büszkék, hiszen ahogy arra pedig Cser-Palkovics András polgármester emlékeztetett, tavaly szeptemberben az iskola szervezhette meg a városi tanévnyitó ünnepséget, amelyen bemutatták, miért foglalnak el különleges helyet a fehérvári iskolák sorában: hagyománytisztelők és -ápolók – ami persze nem csoda, hiszen a leginkább hagyományápoló városrész iskolája –, de ugyanakkor kiváló oktatási és szellemi tevékenységet és remek sportteljesítményeket mondhatnak magukénak.

A műsor első része a diákokról, a második a diákoknak szólt az MMK
színháztermében Fotó: Pesti Tamás

És hogy mit jelent az elmúlt majd egy évszázad magának az iskolának? „Szép múltat, hagyományokat, de ugyanakkor rengeteg feladatot, gondot is, amelyeknek szerencsére mindig megtalálták, megtaláltuk a megoldását és amelyek most a múltból a jelenbe, majd onnan tovább a jövőbe vetülnek. Büszkék vagyunk arra, hogy – képletesen szólva – ezt a felsővárosi fertályos kocsit mi tolhatjuk”, válaszolt a kérdésre Földi Zoltán igazgató, aki egyben a városrész képviselője is.

 

Az ünnepi műsor két felvonást, mondhatni, két tanórányi időt ölelt fel, amelynek első részében a diákok szerepeltek, majd nekik szólt a bűvész és a szombathelyi ugrálóköteles csoport bemutatója. A délután és az este az iskolában folytatódott, ahol egykori és mai dolgozók, pedagógusok találkoztak egy kötetlen beszélgetés keretében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában