Móka, kacagás

2019.02.25. 11:30

Karnevál, tor és farsang a megye több településén

Több településen várták a mulatni vágyókat a hétvégén farsangi, télűző, illetve toros rendezvényekre. Ezekből csemegéztünk.

Majer Tamás, Szanyi-Nagy Judit, S. Töttő Rita, Sági Zoltán

Műsoros farsangi bált rendeztek a dégi hagyományőrzők

Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Az együtt töltött kolbász öröme

A mezőszentgyörgyi I. Farsangi Kolbásztöltő és Fánkfesztiválra 19 csapat nevezett be. A legtöbb egylet hagyományos, paprikás kolbászt készített, egy csapat, a 72-esek bajor kolbászt kreáltak. A kolbászkirály a M.A.B. Bt. nevű – Berta Attila és Gyarmati József vezette – csapat lett. Őket Vajda Vince és csapata, illetve a Szabadhídvégről jött vendéggárda követte.

A fánkverseny bajnoka Orbán Mária, ezüstérmese Berta Józsefné, harmadikja Gyarmati Józsefné lett. A szervezők különlegességgel készültek, a churros fánkkal.

– Spanyol eredetű. Égetett tészta az alapja, az van olajban kisütve, majd fahéjas cukorba hempergetve. Csokiszósz jár mellé – adagolta Kiss Péter, aki biztosított bennünket, mivel sokan, sok helyről eljöttek idén, jövőre jöhet az újabb fánkos, kolbászos szentgyörgyi „örömtöltés”.

Minden jó, ha a vége tor

A Jancsárkertben hatodik alkalommal került sor a Kolbásztöltő Fesztiválra, amelyen több határon túli csapat is indult, hogy a népes mezőnnyel együtt, reggel 6-tól a legfinomabb kolbász elkészítésén szorgoskodjon. A versenyző csapatok 9 órai bemutatkozásakor Cser-Palkovics András polgármester, a Fehérvári Polgárok Egyesülete képviseletében Palkovics Lajos, és a Jancsárkert Piac és Közösség Egyesület elnöke, Schultz György is köszöntötte a résztvevőket. Feketehegy-Szárazréten is disznólkodtak a hétvégén, ráadásul zártkörű rendezvényen, ami igazán izgalmassá tette az eseményt. Megtudtuk: a reggel 7-től délután 4-ig tartó Toros Napon megesett minden, ami egy tradicionális disznóöléskor történni szokott. A hurka, kolbász, torosleves, pecsenyesütés négyesfogatát rutinos kézzel irányították a szervezők Rigó László böllér vezetésével, az elkészült finomságokat pedig a városrész szerencsés lakói fogyasztották el.

Batyuval érkeztek

Itt a farsang, áll a bál! – harangozták be a hétvégi eseményt a szervező Dégi Hagyományőrző Klub tagjai. Aztán mindkét állításnak eleget tettek: a közösségi termet szerpentinekkel és álarcokkal díszítették, maguk pedig hagyományőrző ruháikba bújtak, így adtak műsort a rendezvény résztvevőinek. Legénybúcsú című zenés performanszukkal megalapozták a jókedvet – voltak abban zenészek és faluvégi kocsmahangulat is –, hogy aztán a Boros Laci vezette zenekar által előadott, jól hangzó slágerekre mindenki bátran rophasson. A szégyenlősséget hamar levetkőzték a farsangi bál vendégei – amelyhez részint az is hozzájárult, hogy a mulatozásra mindenki saját batyuját hozta. Ebben rágcsálnivaló, szendvics, sütemény, bor, sör és pálinka is szerepelt, s a jó barátok nem voltak restek ad hoc kereskedni sem. Az étel és az ital mellett a tombola is jól fogyott!

Műsoros farsangi bált rendeztek a dégi hagyományőrzők
Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Elégettek mindent, ami rossz

Izgalmas, szórakoztató előadásokkal, fellépésekkel, interaktív játékokkal űzte a telet az idei velencei karnevál a tóparton. Folyt a forralt bor és a pálinka, sültek a húsok és vonultak a maszkos, gólyalábas alakoskodók. Sok mindent elégettek az emberek a nádból készült boszorkánnyal szombaton Velencén: a télbanyára aggatott üzenetek közt szerepelt a stressz, a bánat, a betegség, a szegénység, de még az is, hogy „ne legyek rossz”. Volt akit a „kapástalanság” bántott, míg mást a szelek… De olyan is akadt, aki a rossz szomszédot vagy a rosszkedvet, irigységet, szerencsétlenséget égette el a velencei karneválon a boszorkánnyal. Fontos rituálék ezek, amelyek valóban segítenek abban, hogy az ember az új esztendő új körforgását a tavalyi rossztól megszabadulva kezdhesse.

A velencei karnevál idén is hatalmas tömeget vonzott látványos programjaival
Fotó: Igari Balázs

A velencei karnevál résztvevői ijesztő és cirádás, barokkos maszkokkal, dobbal, tánccal, tűzzel és fergeteges bulival is azon igyekeztek ezen a szombaton, hogy búcsút intsenek már az idei télnek. Kicsik és nagyok egyaránt találhattak maguknak kedvükre való szórakozást ezen a napon a Velence Korzón: volt kézműveskedés, hosszú, látványos maszkos felvonulás és tűzzsonglőr bemutató is, a Varidance pedig káprázatos bemutatóval hozta lázba a tópartra érkező látogatókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában