Igyekeznek rendezni a helyzetet

2019.01.30. 17:30

Mintha a senki földje lenne a balinkai MÁV lakótelep

Egy fél kilométeres út és egy keskeny, a Gaja-patakon átvezető híd jelenti az egyetlen összeköttetést a műúttal az egykori MÁV lakótelepen élők számára. Az utat azonban nem tartja karban, a közvilágítást pedig leszerelte a vasúttársaság, amely a terület tulajdonosa.

B. Kiss László

Wéninger László a hídon, ami a telep megközelítését lehetővé teszi

Fotó: B. Kiss László / Fejér Megyei Hírlap

– A történet még 2003-ban kezdődött – meséli Wéninger László polgármester. – Miután 2002-ben önkormányzati képviselő lettem, önálló írásos indítványt nyújtottam be az önkormányzati testületnek. Ebben a falu határában fekvő, úgynevezett MÁV lakótelepen élők problémájára kívántam felhívni a figyelmet. Akkor a közúttól több mint ötszáz méterre fekvő, 083/8 és 083/9 helyrajzi számon szereplő két sorház lakóinak még „csak” az oda vezető út állapotával volt gondjuk, illetve azzal, hogy a villamoshálózat teljesítménye túlságosan kicsi volt. Az indítványom hatására az akkori polgármester felvette az érintett terület tulajdonosával, a MÁV-val a kapcsolatot, és egyeztetés is lezajlott. Ennek azonban nem lett eredménye, mert bár ígéretek elhangzottak, nem történt semmi.

2003-ban aztán a balinkai szénbánya bezárt. Az említett két sorház, amelyben összesen nyolc lakás található, annak a szárnyvonalnak a szomszédságában épült, amely – Bodajkról kiindulva – a bányához vezetett. A lakótelepen eredetileg szolgálati lakások voltak, amelyeket azonban már korábban eladott a MÁV. A bánya bezárása után a szárnyvonalon megszűnt a teherforgalom, és a vasúttársaság mindent visszabontott a sínek mellett. Leszerelte a pálya megvilágítására szolgáló lámpákat is, melyek egyúttal a telephez vezető aszfaltos utat is bevilágították. A MÁV a sorházakhoz vezető úttal sem törődik, amely mostanra igen rossz állapotba került.

A lakók elégedetlenkedésének hatására Wéninger László – immár polgármesterként – 2015-ben levélben kereste meg a MÁV-ot a helyzet orvoslása érdekében.

Wéninger László a hídon, ami a telep megközelítését lehetővé teszi
Fotó: B. Kiss László / Fejér Megyei Hírlap

– Az út felújítása, ami „alsó hangon” is legalább 10 millióba kerülne, meghaladja az önkormányzat anyagi lehetőségét. A felújítására azonban nem tudunk pályázni, mivel a MÁV tulajdonában levő területen található. Az út egyébként, amelyen a lakók meg tudják közelíteni otthonaikat, fel sincs tüntetve az ingatlannyilvántartási térképen. Ha átvenné az önkormányzat, akkor előtte ki kellene méretni – mondja a polgármester, aki azzal folytatta a történetet, hogy – levele nyomán – 2015 tavaszán létrejött a találkozó a MÁV munkatársaival. Ennek eredménye azonban nem volt, mert a vasút képviselői – pénzhiányra hivatkozva – gyakorlatilag mindentől elzárkóztak.

Erről a találkozóról egyébként a társaság munkatársai emlékeztető elkészítését ígérték, de az máig nem érkezett meg Wéninger Lászlóhoz. A polgármester néhány hét múlva megreklamálta az emlékeztető elmaradását, mire azt a választ kapta, hogy hétfőn küldik. Igaz – teszi hozzá – azt nem írták, melyik hétfőn…

Az üggyel kapcsolatban megkerestük a MÁV-ot is. Levelünkre, az ismételt írásbeli érdeklődést követően másfél hét múltán kaptunk választ, ami egyetlen mondatból áll: „A MÁV képviselője felvette a kapcsolatot a polgármesterrel a helyzet mihamarabbi rendezése érdekében.” Wéninger Lászlótól megtudtuk: telefonon értesítették a MÁV-tól, hogy kijelölték a felelőst, aki keresni fogja őt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában