kiemelkedő szerepük van

2019.01.14. 07:25

Fejér megyei önkéntes tűzoltók: elhivatottságból jeles

Az önkéntes tűzoltó egyesületek a káresetek kezelésében – a múlt évben 346 kivonulást végrehajtva – közösen vesznek részt a hivatásos tűzoltó egységekkel.

V. Varga József

Az önkéntes tűzoltók tavaly Vértesbogláron tartottak találkozót

Fotó: Koppán Viktor / Fejér Megyei Hírlap

Fejér megyében 29 önkéntes tűzoltó egyesület működik, a következő településeken: Alcsútdoboz, Baracs, Bicske, Bodajk, Csákberény, Csákvár, Csókakő, Daruszentmiklós, Dég, Dunaújváros, Fehérvárcsurgó, Gyúró, Iszkaszentgyörgy, Isztimér, Lajoskomárom, Lovasberény, Magyaralmás, Martonvásár, Mezőfalva, Mór, Pázmánd, Polgárdi, Pusztaszabolcs, Sárosd, Székesfehérvár, Tabajd, Vál, Velence és Vértesacsa.

Amint Szabó-Bisztricz Anett tűzoltó főhadnagytól, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjétől megtudtuk: az önkéntes egyesületek közül a lajoskomáromi, a martonvásári és a pázmándi önállóan beavatkozó tűzoltóság, így éves szinten 4500 óra vállalt készenlétben a hivatásos és az önkormányzati tűzoltók nélkül is végezhetnek káresemény-felszámolást.

A hivatásos tűzoltó-parancsnokságokkal együttműködést kötött egyesületek jellemzően a települések mentő tűzvédelmi tevékenységét segítik, vagyis a hivatásos egységekkel közösen vesznek részt a káresetek kezelésében, ezen belül is többségében a viharkárok felszámolásában, közlekedési balesetek műszaki mentési munkálataiban, szabadtéri tüzek és lakóépületet érintő tűzesetek oltásában, helyismeretükkel és az önkéntes erők mozgósításával támogatva a hivatásos szerveket.

Az önkéntes tűzoltók tavaly Vértesbogláron tartottak találkozót
Fotó: Koppán Viktor / Fejér Megyei Hírlap

Az egyesületek kiemelkedő szerepet vállalnak a települési tűzoltó-hagyományok őrzésében és az utánpótlás-nevelésben, az óvodás és általános iskolás gyerekek alapvető tűzvédelmi felkészítésében. Több tűzoltó egyesület tagja a települési és a járási önkéntes mentőcsoportoknak, valamint a Fejér Önkéntes Mentőszervezetnek.

Az elhivatottság és a megye tűzvédelmében betöltött kimagasló szerepvállalás mellett nagyon fontos, hogy az önkéntes tűzoltók a legkorszerűbb eszközökkel tudják kiegészíteni a hivatásos katasztrófavédelmi szervek tevékenységét. Fejér megyéből 27 önkéntes tűzoltó egyesület és egy járási mentőcsoport vett részt eredményesen a tűzoltó egyesületek és mentőszervezetek 2018-as országos pályázatán. A szervezetek szertárfelújításra, működési költségekre, tűzoltó-technikai felszerelésekre, védőeszközökre és oktatásra nyertek támogatást, csaknem 22 millió forint értékben.

Az elmúlt években a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság dunaújvárosi, sárbogárdi és székesfehérvári hivatásos tűzoltóságain összesen négy új, magyar gyártású gépjárműfecskendő állt készenlétbe. Ez lehetővé tette, hogy az igazgatóság a már nem használt tűzoltóautókat az önkéntes egyesületeknek ajándékozza. Így Csákvár, Lajoskomárom és Pázmánd után a múlt évben a martonvásári, a mezőfalvi és a sárosdi tűzoltóknak adományoztak gépjárműfecskendőt – tette hozzá a szóvivő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában