akasztásról is volt szó

2018.07.27. 08:30

Betyárnapot szerveztek a Fejér Megyei Levéltár munkatársai

Habár Fejér megye, így a székhelye se volt sose a betyárok első számú terepe, a betyárromantika minálunk is sokak szívét megdobogtatja.

Majer Tamás

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Így vannak ezzel mindjárt a Fejér Megyei Levéltár munkatársai is, akik tegnap iszogatós, pörköltös, szép- és szakirodalmi betyárnapot szerveztek. Még akasztásról is volt szó.

A levéltár betyáros kiállításán láttuk példának okáért Láng Géza, rögtönbírósági jegyző, 1864 februárjában, Székesfehérváron kelt hirdetményét, amelyben az áll, hogy S. György csavargó, F. Ferencz juhász és P. N. György napszámos heted magával a fejérmegyei Tácz (sic!) községben fegyveres rablásra vetemedett. A két előbbi, kézre kerülvén, kötél általi halálra ítéltetett. A színpadi programok a Sömmi. című regény bemutatásával kezdődtek, a szerzőt, Cserna-Szabó Andrást Czinki Ferenc faggatta a főszereplő Rózsa Sándorról, s arról, hogy miért jó levéltárakban ülve kutatni a múltat.

A betyárpörkölt bizony főlevéltáros módra készült Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Tudvalevő, hogy ezt Cserna-Szabó legalább annyira szereti, mint a pacalt. Hiszen milyen kellemes is megélni a levéltári forráskutatás hasonlíthatatlan élményét.

– Ilyenkor megáll az idő. Levéltárban kutatni kegyelmi állapot – mondta erről.

Később Bödő István főlevéltáros beszélt helyi, Fejér megyei illetőségű betyáros bűnesetekről, Szücsi Frigyes pedig – Betyársors című, nemrég megjelent könyve apropóján – a magyar betyártörténelemről.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában