Alkotó, sport, tánc

2018.05.04. 07:00

Fejérben is széles a nyári táborok kínálata

Mindjárt kitör a nyári vakáció, amit a gyerekek már alig várnak. A szülők pedig elkezdhetik, vagy már el is kezdték feltérképezni a táborozási lehetőségeket.

Bokros Judit

A megyei művelődési központ rendszeresen szervez kézműves nyári táborokat

Fotó: FMH-archív

Viszonylag kevés az a szülő, illetve szülőpáros, aki egész nyáron meg tudja oldani a gyerek, gyerekek felügyeletét. A kivehető szabadságok mennyisége véges, márpedig iskolás korú fiataloknál körülbelül két és fél hónapot kell lefedni. A nagyszülők tehát készenléti állapotba kerülhetnek, hiszen nemsokára az átlagnál többször lesz szükség rájuk. Már ahol vannak nagyszülők, akikre rá lehet bízni több napra, hétre a gyereket. Ha nincsenek, vagy nem érnek rá, akkor jöhet szóba a táborozás mint gyermekelhelyezési opció. Persze, vannak fiatalok, akik nem csupán azért mennek szívesen táborba, mert nincs, aki vigyázzon rájuk, hanem azért, mert egy tábor nagyon érdekes, hasznos és szórakoztató is lehet.

Hazamenős vagy ottalvós?

Kisebb gyermekeknél még inkább a szülő választ, a nagyobbaknál bizonyára már az ifjú is beleszól abba, hova szeretne menni. Mindez természetesen az anyagi lehetőségektől is függ, mivel sok tábor fizetős. Az sem mindegy aztán, milyen a gyermek érdeklődése, hazamenős vagy bentlakásos-e a tábor, helyben van-e vagy utazni kell. Szóval több szempontot érdemes figyelembe venni.

Most a teljesség igénye nélkül mutatunk be néhány lehetőséget, inkább csak ötletet, tájékozódási pontot adva.

Nyáron kedvelt helyszín a vízpart, s a Velencei-tó térségében több táborból lehet választani. Az interneten föllelhető kínálatot böngészve vitorlástábor, lovastábor, horgásztábor is szerveződik, de „sima” napközis, nyaralós, strandolós változat is van. Ezek fizetősek, napi programmal, étkezéssel, s jellemzően a 8–18 éves korosztályt szólítják meg. Népszerűek az alkotó, kézműves táborok, ilyet találni például Székesfehérváron, akár matematikával megspékelve. Izgalmasan hangzik a Tündérek völgye elnevezésű tábor Pusztavámon, itt a természetet állítják a középpontba.

A megyei művelődési központ rendszeresen szervez kézműves nyári táborokat
Fotós: FMH-archív

Ingyenes nyári táborok a Fejér megyei iskolákban

A tankerületeken keresztül, uniós pályázat révén több Fejér megyei iskolában szerveznek – egyelőre kísérleti jelleggel – ingyenes nyári táboroztatást, foglalkoztatást a szünet első heteiben. Az iváncsai Dr. Fejérpataky László Általános Iskola is részt vesz a projektben.

Balhegy Gabriella igazgató elmondta: két napközis turnusra jelentkezhettek a diákok. Az egyik június utolsó előtti hetében indul 1–2. évfolyamosoknak, művészeti tematikával. Ezen már több mint harminc gyermek részvétele várható, velük három pedagógus foglalkozik majd. A másik tábor június utolsó hetében kezdődik húsznál több fővel, itt a sportra helyeződik a hangsúly, és a 4–6. osztályosok jelentkezhettek.

Ugyanebben az időszakban lesz még egy hatnapos tábor Kisinócon, amelyen 3-as, 5-es, 7-es diákok vehetnek részt. Itt tizenhárom fős a keret, a tematika pedig a környezetvédelem. Ezek a táborok teljesen ingyenesek. Az igazgató bízik benne, hogy ezekkel a lehetőségekkel valós segítséget tudnak nyújtani a szülőknek a gyermekek elhelyezésében, felügyeletében.

Martonvásáron a Brunszvik-Beethoven Kulturális Központ ezen a nyáron is két tábort szervez. Az egyik kézműves, a másik kalandozós tematikájú – tudtuk meg Pfiffer Zsuzsannától, az intézmény igazgatójától.

Tavaly ugyanezen táborok keretében a gyerekek tanulhattak például nemezelést, de az állattenyésztéssel is ismerkedhettek. A városban több intézmény és civil szervezet kínál még táborozási lehetőséget, például a sport, a tánc köré szervezve. A hátrányos helyzetűek ingyen vehetnek részt táborozáson a szociális szervezeteknek köszönhetően.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában