Még száz fa ültetését tervezik

2018.05.30. 07:15

Az első a sorban: díszkörtefát ültettek a Székesfehérvári Püspökség kertjében

Díszkörtefát ültettek a Székesfehérvári Püspökség kertjében az Ültessünk fát az I. világháború emlékére a Kárpát-medencében! programhoz csatlakozva.

Borsányi Bea

A díszkörtefát jelképesen is elültették a felhívást támogató szervezetek képviselői

Fotó: Koppán Viktor Dávid / Fejér Megyei Hírlap

Az első emlékfát ültették el a városban a felhívás kapcsán, de a katonaváros hírnevére tekintettel száz fát szeretnénk elültetni a város különböző pontjain. Ahogy azt Németh István, a felhívást kilenc éve útjára indító Krajczáros Alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta, idén száz éve, hogy lezárult a nagy háború. A felhívás november 11-én zárul annak emlékére, hogy azon a napon írták alá a háborút lezáró compiegne-i fegyverszüneti egyezményt.

A felhívás célja, hogy minél több helyen ültessenek egy fát az I. világháború centenáriuma alkalmából az elesett katonákért és a civil áldozatokért. A Krajczáros Alapítványhoz Székesfehérváron csatlakozott a Bársony István Alapítvány és a Honvédség és Társadalom Baráti Kör is. „Egy nemzet gyökerei akkor erősek, ha tud a múltjából erőt meríteni, a régiek példája ad inspirációt a jelen problémáinak megoldására, és így tud bizalommal tekinteni a jövőbe” – fogalmazott Spányi Antal megyés püspök, a program fővédnöke a fa ültetése kapcsán.

A díszkörtefát jelképesen is elültették a felhívást támogató szervezetek képviselői
Fotó: Koppán Viktor Dávid / Fejér Megyei Hírlap

Székesfehérvár mellett határon túli települések is csatlakoztak a felhíváshoz Szlovákiában, Lengyelországban, Erdélyben és más országokban. Tavaly 15 országban közel 20 ezer embert érintett a program, és számos helyről kapott fényképet a fák ültetéséről a felhívást megfogalmazó alapítvány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában