rendezvénysorozat

2017.11.15. 09:30

Fiatal Vállalkozók Hete már tizedik alkalommal Fehérváron

A vállalkozóvá válást népszerűsítette a leendő műszaki értelmiség körében a Fivosz keddi fóruma.

B. Kiss László

A rendezvény az egyetemistáknak kívánt kedvet csinálni a vállalkozáshoz Fotó: Nagy Norbert 

Tizedik alkalommal rendezi meg november 13. és 18. között a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége, a Fivosz a Fiatal Vállalkozók Hetét, amelynek célja, hogy hidat építsen a vállalkozók és a vállalkozás iránt érdeklődő fiatalok közé. A rendezvénysorozat egyik állomása Székesfehérvár, ahol az Óbudai Egyetem Alba Regia Karának Geoinformatikai Intézete volt a helyszíne kedd délután annak a fórumnak, ahol az egyetemi hallgatókból álló közönség megismerkedhetett Turanitz Gergővel és Turanitz Katával. A beszélgetést a fiatal vállalkozó testvérpárral Molnár Tamás, a Fivosz megyei elnöke moderálta.

A fiatalok édesapjuktól veték át a velencei étterem vezetését, s merészségüket, vállalkozó szellemüket jelzi, hogy miután azt felújították Székesfehérváron is nyitottak egy vendéglátóhelyet.

A szüleik hetven évesek. Ők még úgy gondolták, egy étteremnek a finom ételekről kell szólnia. Ők azonban már tudják, hogy bármily kiváló is a koszt, az önmagában kevés: élményt, érzést kell adni a vendégnek – derült ki az elmondottakból. Turanitz Gergő a tanulás, a tapasztalatszerzés fontosságát hangsúlyozta. Ha száz ellesett ötletből egy bejön, akkor már megérte – fogalmazott.

Molnár Tamás a problémákról, az akadályokról is kérdezte a testvérpárt. Szavaikból kitűnt: érezhető előítélet nyilvánul meg a hozzájuk hasonló korú, tényleg nagyon fiatal vállalkozókkal szemben. Ezt az előítéletet a hivatalokban és a hentesnél egyaránt volt alkalmuk megtapasztalni – mesélte Gergő és Kata.

A két Turanitzról az is kiderült, hogy egyébként egy nemzetközi BBQ versenyt is megnyertek. (A kifejezés a nyílt láng fölött történő sütést jelenti.) Vállalkozásukban mostanra már 18-an dolgoznak. Ötletben, elképzelésben nincsenek híján, ami kevés, ami korlátozott, az az idő és a humán erőforrás.

A rendezvény az egyetemistáknak kívánt kedvet csinálni a vállalkozáshoz Fotó: Nagy Norbert

A kérdésre, hogy miért jó vállalkozónak lenni, azt felelték: így a maga ura az ember. Persze kudarcok is érik őket. Dehát – miként Gergő mondotta – abból tanul a legtöbbet az ember...

A Fivosz megyei szervezetének fórumon bemutatkozott továbbá egy új fehérvári intézmény, az Alba Innovár is, amely a digitális kompetenciákat, azon belül is leginkább a programozást van hivatva propagálni az iskolások körében. Továbbá a résztvevők megismerkedhettek a kormány által alapított Magyar Nemzeti Kereskedőházzal, amely a hazai vállalkozások külföldi piacra történő eljutását segíti.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában