„Vezérünk a bátorság, kísérőnk a szerencse!”

2024.05.27. 21:00

A legendás ász pilótára, vitéz Szentgyörgyi Dezsőre emlékeztek Enyingen

Ünnepi megemlékezést tartottak a magyar hősök napja alkalmából Enyingen, a vitéz Szentgyörgyi Dezső téren. Az ász pilóta emléktáblájánál és domborművénél beszédet mondott Viplak Tibor polgármester. A koszorúzást követően a Vas Gereben Művelődési Házban levetítették a Három nemzedék a magyar repülés történetében – A Szentgyörgyi család című dokumentumfilmet.

Feol.hu

Koszorúzás a vitéz Szentgyörgyi Dezső téren – balról jobbra: Viplak Tibor, Szilágyi Péter, nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár és a legendás pilóta fia, vitéz Szentgyörgyi Dezső

Fotó: Önkormányzat

A legendás pilóta emlékét méltó módon őrzik Enyingen. Az emléktáblák (egykori lakóházánál és a művelődési háznál) tisztelgő mementók. A művelődési háznál lévő tér 2015-től, születésének 100. évfordulójától viseli a nevét. A mezőföldi város képviselő-testülete 2017-ben posztumusz díszpolgári címet adományozott a Magyar Királyi Honvéd Légierő legeredményesebb vadászpilótájának. Domborművét 2022-ben avatták fel a művelődési háznál.  
A második világháborút vitéz Szentgyörgyi Dezső (1915–1971) 220 bevetéssel és 29 igazolt légi győzelemmel fejezte be. A repülő zászlós minden idők legeredményesebb magyar vadászpilótája, a Tiszti Arany Vitézségi Érem birtokosa volt.
Szentgyörgyi Dezső 1915-ben Kőkúton született, elemi és polgári iskoláit Enyingen végezte. Parancsnokai hamar felfigyeltek rá, intelligenciája, rátermettsége és szilárd jelleme miatt alkalmasnak találták arra, hogy Székesfehérváron vadászpilótának képezzék ki. A második világháborúban harci pilótaként vett részt, pályája a legendás Puma században folytatódott, amelyet 1944-ben szerveztek a haza légterének védelmére.
„Vezérünk a bátorság, kísérőnk a szerencse!” – így szólt a Puma század jelmondata, ami a kiváló pilóta egész pályáját és életét is jellemezte. Csakúgy, mint a szerénység, a segítőkészség, a magas szintű szakmai felkészültség és a bajtársiasság.
Épségben végig küzdötte a háborút, túlélte a politikai üldöztetéseket, tevékenyen vette ki részét a magyar polgári repülés fejlesztésében, de nyugdíját már nem érhette meg. Gépe 1971. augusztus 28-án a koppenhágai Kastrup repülőtere előtt, leszállási manőver végrehajtása közben a tengerbe csapódott: Szentgyörgyi repülőhalált halt.
A vizsgálatok később kiderítették: a Malév járata leszállás közben, az akkor még ismeretlen meteorológiai jelenségbe, microburstbe (légzuhatag, nagy erejű, kis kiterjedésű leáramló légáramlás) került. Ma már külön időjárás-figyelő radar ellenőrzi a repülőterek környékét a speciális légáramlásból eredő katasztrófák elkerülésére.

– „A katonai hősiesség arra a katonai erényre épül, amely magában is kiemelten fontos a katonai cselekvés során: a bátorságra” – idézte egyebek között ünnepi beszédében Viplak Tibor polgármester Boda Mihály, a Közszolgálati Egyetem Hadtörténelmi, Filozófiai és Kultúrtörténeti Tanszéke munkatársának meghatározását. – „A katonai bátorság kezdeményezőkészség a veszélyes helyzetben, a veszélyes helyzet legyőzésének hitével.”
– Boda négyféle katonai hősiesség-típust különbözet meg. Az emberfeletti hősiességet, a kiemelkedő, a hazaszereteten alapuló és a morális bátorság hősiességét – folytatta a városvezető. – A négy feltételrendszert vizsgálva, vitéz Szentgyörgyi Dezső életére, pályájára, Enying hősére vonatkozóan mindegyik fogalmi meghatározás megfelel – tette hozzá Viplak Tibor.
Amint megtudtuk: a dokumentumfilmet az Endresz Csoport Egyesület jegyzi, premierje 2023. szeptember 27-én volt Komáromban, a Jókai moziban. A repülődinasztia alapítója vitéz Szentgyörgyi Dezső, minden idők legeredményesebb magyar vadászpilótája. Nevét a kecskeméti légibázis – Magyar Honvédség vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár – viseli. Fia, vitéz Szentgyörgyi Dezső a Malév pilótájaként 35 év alatt 18 ezer 600 órát töltött levegőben. Jelenleg nyugdíjas. Unokája, Szentgyörgyi Dezső 14 éves kora óta repül. A Malévnál, a tajvani és a kuvaiti légitársaságnál alkalmazták. Hazatérését követően a kecskeméti légibázis szállítórepülő század kapitányaként szolgál.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában