Előrejelzés

2021.03.07. 07:30

Eltette a nagykabátot? Ne legyünk olyan hamariak! Jön még tavaszra tél márciusban

Az elmúlt napokban átérezhettük a tavasz igazi varázsát, amikor kilépünk az ajtón és már érezzük a nap sugarait arcunkon. Amikor már nem kell felvenni a nagykabátot, sapkát, sálat és így az elindulás is sokkal egyszerűbb. De vajon így lesz ez egész márciusban, vagy a tél szemtelenül bekopogtat még az ablakon? Ezt a kérdést Bán Balázs amatőr meteorológus válaszolta meg nekünk.

Bagotai Zsanett

Fotó: pixabay

Az elmúlt években megszokhattuk, hogy gyakran a tavaszi időszakban, márciusban, néha még áprilisban is rövidebb, hosszabb időszakra téliesebbre, fagyosabbra fordul vissza időjárásunk. Úgy néz ki, hogy ez az idén sem lesz másként és visszaköszön még a következő időszakban a télies idő. Azért annyira nem kell megijedni, mert zord , havas idő nem várható, de az elmúlt egy-két hétben már-már megszokott, nagyon kellemes, akár egyes napokon 20 fokot is elérő hőmérséklettől ha csak átmenetileg is, de elbúcsúzhatunk.

Ismételten északiasra, illetve keletiesre fordul felettünk a légáramlás, amivel 8-10 fokkal hidegebb levegő érkezik hozzánk. Ezt leginkább éjszaka érzékelhetjük, hiszen visszatérnek a fagyok, de várhatóan -1 és -5 fokos, mérsékeltebb fagyok várhatók csak. Napközben +5 és +10 fok közötti maximumok várhatók, de a szelesebb napokon ezt hidegebbnek érezhetjük majd. A fagyok jellemzőek lesznek március második hetében is, de havazástól és jelentősebb csapadéktól sem kell tartanunk. Inkább napos, vagy változóan felhős idő vár ránk, azaz hangulatát nézve sok panaszunk nem lehet a következő időszak időjárására.

A hosszabb távú előrejelző modellek március közepétől jelzik, hogy változhatnak a hőmérsékletek a tavasziasabb értékek irányába, azonban sajnos az is benne van a pakliban a nagyobb időtáv okán, hogy a hűvösebb tavaszi napok sora még akkor is tovább tarthat.

Tehát Balázs szavait összegezve sajnos szükségünk lesz még arra a bizonyos nagykabátra, de legalább tavaszi hóeséssel már nem kell számolnunk, és a jó hír azért az, hogy a tavasznak már nagyobb szava lesz a téllel szemben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!