Frissen Fejérből

2021.07.16. 16:44

Állattartóknak szóló pályázatokról szólt az agrárminiszter Móron

Nagy léptékre váltott az állattartó telepek fejlesztése: az 50 milliárdos keret 260 milliárdra bővült. A Fejér megyei támogatottak eddig 9 milliárd forintot tudhatnak magukénak. A további pályázati keretekről Nagy István agrárminiszter számolt be Móron.

S. Töttő Rita

Fotó: Fenesi András

Az „Állattartó telepek fejlesztésének támogatása” címen tavaly kiírt és nagy érdeklődést kiváltó pályázati felhívás keretösszege 50 milliárd forintról 260 milliárd forintra emelkedett – jelentette be csütörtökön móri látogatásán Nagy István agrárminiszter. Kiemelte Fejér megyét, ahol ebből mindeddig 25 pályázat részesült pozitív elbírálásban 9 milliárd forint támogatási összegben. A miniszter hangsúlyozta: a támogatások segítségével a marhatartó ágazatban közel 40 ezer férőhely létesítése vagy korszerűsítése valósul meg, azaz összesen 400 ezer négyzetméter istálló és egyéb építmény épül vagy újul meg. A pályázati határidőkre hívta fel a figyelmet továbbá Nagy István: e szerint a kisebb állattartó gazdaságok telepeinek fejlesztését célzó, 30 milliárd forint keretösszegű pályázati kiírás forrásaira július 22-ig nyújthatnak be támogatási kérelmet az érintettek.

Fotó: Pelsőczy Csaba

Az agrárminisztérium tájékoztatása szerint az élelmiszer-előállításhoz kapcsolódóan két felhívás jelent meg június első felében, amelyek közül az 50 milliárd forintos keretösszegű a kisebb projektek támogatására kiírt pályázatra már érkeztek is támogatási kérelmek, mintegy 1 milliárd forint összegben. A 200 milliárd forintos keretösszegű pályázatot pedig a nagyobb, térségi szinten is meghatározó élelmiszeripari fejlesztések támogatására írták ki, amelyre a támogatási kérelmeket augusztus közepétől lehet benyújtani.

Továbbá szintén júniusban hirdette meg az Agrárminisztérium a „Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatása” című, 100 milliárd forint keretösszegű pályázati konstrukciót, melynek támogatási kérelmeit július 26-tól lehet benyújtani – hangzott el a móri találkozón. Törő Gábor országgyűlési képviselő hozzátette: a térség állattartói között is köszönthetünk nyerteseket, így például van, amely több mint 500 millió forintot nyert a pályázaton fejlesztésekre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában