Jöhet a következő szintlépés

2024.05.17. 12:36

Az épületek hőszigetelése az egyetlen út

Frissítette stratégiáját a sárszentmihályi székhelyű Masterplast, és befektetői tájékoztató eseményén közzétette középtávú eredmény előrejelzését. A vállalat üzleti elgondolásához az Európai Unió energia- és klímapolitikai szabályozása hosszútávon biztosítja a megfelelő környezetet, amelyben a társaság a gyártási kapacitásainak nagyságrendi bővítésére alapozva célozta meg a következő eredményességi szintlépést. A társaság árbevétele 2027-ig elérheti a 405 millió eurót, míg adózott eredménye átlépheti a 30 millió eurót.

Feol.hu

Tibor Dávid: Az épületek hőszigetelése az egyetlen út

Fotó: Masterplast

Újra nyereséges a Masterplast. A visszafogott piaci környezetben is javultak az eredmények – értesült lapunk a társaság tájékoztatójából.

Növekvő EBITDA eredménnyel és adózás utáni nyereséggel zárta a 2024-es év első negyedévét a Masterplast. Az előző évben végrehajtott átfogó hatékonyságjavító intézkedések a beszűkült piaci viszonyok között is biztosították a stabil és eredményes működést a vállalat számára. A megtermelt EBITDA értéke 856 ezer eurót tett ki, ami jelentős, közel 2,9 millió eurós javulást jelent az egy évvel korábbi eredményhez képest.

A társaság a várható piaci élénkülésre és a kedvezőbb kamatkörnyezetre alapozva további növekedést és az eredményesség folyamatos javulását prognosztizálja. A magyar piacon hamarosan elinduló otthonfelújítási program és az Európai Unió új épületenergetikai irányelvei tovább erősíthetik a Masterplast pozícióját a hőszigetelési piacon.

– Sikeresen alkalmazkodtunk az alacsonyabb építőanyag-kereslethez. Ennek köszönhetően a hagyományosan leggyengébb első negyedévben is pozitív eredményt értünk el, amit a továbbra is nagyon visszafogott kereslet és a lecsökkent árak fényében kifejezetten jó teljesítményként és még jobb előjelként értékelek – mondta el lapunknak Tibor Dávid, a Masterplast elnöke.

– Az elmúlt időszakban túljutottunk a piaci mélyponton, a kereslet alacsonyabb szinten stabilizálódott, de a továbbiakban folyamatosan erősödő trendre számítunk. A kamatszintek csökkenése elindítja az építőiparban a lassú regenerálódást, közép és hosszú távon pedig a most már belátható időn belül induló épületenergetikai programok hozzák el azt a markáns piaci felhajtóerőt, amire készülünk. A Masterplast piaci beágyazottsága, jelentős gyártási kapacitás bővítési beruházásai és stabil finanszírozása biztosítja a vállalat számára az üzleti eredményesség szintlépésének feltételeit a következő konjunktúra időszak során.

– Erős, hosszútávú perspektívát biztosít a hőszigetelőanyag ipar számára az épületek energetikai korszerűsítésének kőbe vésett célrendszere. Ez nem opció és nem fikció, a kötelező érvényű szabályozások és kötelezettségek európai szinten megalapozzák a dinamikus növekedés feltételeit 2050-ig – hangsúlyozta Tibor Dávid.

– Hőszigetelőanyag gyártási kapacitásainkat nagyágrendekkel bővítettük, és a folyamatban lévő nagyberuházásaink lezárása után a Masterplast lesz a régió egyetlen olyan hőszigetelő anyag gyártója, amely a műanyag és az ásványi alapú hőszigetelőanyag gyártásában is jelentős potenciállal rendelkezik, így a felújítási hullám során felfutó anyagigényekből nagyobb arányban tud részesedni.

VISSZAFOGOTT PIACI KÖRNYEZET – JAVULÓ EREDMÉNYEK

Az 1997-ben alapított Masterplast csoport a legnagyobb magyar tulajdoni hátterű hőszigetelőanyag gyártóvállalat, a társaság árbevétele 2023-ban 145,2 millió euró volt. A kelet-közép-európai régió 10 országában saját leányvállalataival biztosítja a közvetlen piaci jelenlétet, és export tevékenysége révén az európai országok többségében forgalmazza termékeit. Tevékenységével hozzájárul az épületek energiafogyasztásának és széndioxid-kibocsátásának csökkentéséhez, a fenntartható, energiahatékony épületállomány létrejöttéhez.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában