Frissen Fejérből

2024.05.17. 10:57

Megemlékezés Székesfehérvár török alóli visszavételének 336. évfordulóján

Székesfehérvár török alóli visszavételének 336. évfordulójára emlékeztek pénteken. A Nemzeti Emlékhely Várkörút felőli oldalán található emléktáblánál néma koszorúzást tartottak.

Gombor Lili

Fotó: Nagy Norbert / FMH

Székesfehérvár mintegy másfél évszázados török hódoltság után, a hatalomgyakorlók kiűzésével csatlakozhatott ismét a nyugati civilizációhoz, amelyből az oszmán–török uralom kiragadta. 1688. május 19-én Székesfehérvár ezerfős védőőrsége és körülbelül háromezer fő, a törökökkel együtt távozó személy hagyta el a várost. Kivonulásuk a 143 éves török fennhatóság végét jelentette, ugyanakkor a város romokban hevert, így a nagy múltú koronázóvárost szinte a semmiből kellett újjáépíteni.

Fotó: NAGY NORBERT

Székesfehérvár török alóli visszavételének 336. évfordulója alkalmából néma koszorúzást tartottak a Nemzeti Emlékhely Várkörút felőli oldalán található emléktáblánál. Az eseményen részt vett Cser-Palkovics András polgármester, Molnár Krisztián, a Fejér Vármegyei Közgyűlés elnöke, Lehrner Zsolt alpolgármester és Kovács Péter, a Fejér Vármegyei Kormányhivatal igazgatója – írta meg az ÖKK.

Fotó: Nagy Norbert / FMH

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában